Tajti Ildikó, a Szépségreceptek.hu tulajdonosa, bőrápolási szakértő szerint az arcápolás egymást követő lépésekből áll: a legelső, nulladik lépcsőfok az, hogy kiválaszd a számodra legmegfelelőbb termékeket. Ez a legfontosabb, és egyben a legnehezebb feladat.  

A különböző kozmetikumok és hatóanyagok kínálata manapság rendkívül széles, nagyon könnyű elveszni a rengetegben. Sajnos sokan még mindig a reklámok alapján választanak, nem ismerik, mit tartalmaznak a kozmetikumok, inkább az ár alapján döntenek valami mellett, vagy amiatt, mert a barátnőjüknek bevált az adott termék.   

De Ildikó szerint nem szabad egyetlen arckrémtől csodát várni, hiszen egyetlenegy termék nem fog semmilyen problémát megoldani.   

A titok a rétegezés. Több termék együttes használatával már szuper eredményeket lehet elérni.   

A szakértő szerint az olyan bőrproblémák, mint például az akné, a bőröregedés, vagy a rosacea nagyon összetettek, és csakis többféle termék összehangolt kombinációjával veheted fel ellenük a harcot.   

Ildikó hoz is erre egy konkrét példát: szerinte a legtöbb bőrtípusnak jót tesz, ha reggelente egy nagy adag C-vitaminos szérumot kap hialuronsavval vegyítve. Ezt a sort persze a kötelező fényvédős hidratáló zárja, amit kiemelten fontos, hogy megfelelő mennyiségben használj! Ne sajnáld, hiszen ez a legfontosabb lépése a bőröregedés elleni harcnak.  

Estére pedig szuper lehet egy retinolos szérum, ha szükséges, akkor pedig használhatsz fölé gazdagabb hidratálókrémet.  

Ezek csak példák, de a lényeget jól mutatják. Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozhasd ki a bőrödből, több termék is kell: fontos, hogy legyen egy jó lemosód, egy szuper szérumod, és egy hidratálód. De honnan tudhatod meg, mi való a te bőrödre?  

“Egy jó rutin kialakításához ismerned kell a bőrtípusodat. Ennek a megállapítása nem is olyan könnyű feladat. Sokan összekeverik a száraz bőrt a vízhiánnyal, sokan élnek tévhitekben. A pattanásos bőrűek például sokszor nem mernek hidratálót használni, mert azt hiszik, eltömíti a pórusokat, holott számukra is kiemelt jelentőségű a megfelelő hidratálás.”  

A szakértő azt is kiemeli, hogy tisztában kell lenned a bőrproblémáiddal: tudnod kell, hogy melyek azok a hatóanyagok, amelyek a segítségedre lehetnek. Ezek közül kell kiválasztanod azt/azokat, amelyek számodra a legmegfelelőbbek. Ebben természetesen egy bőrápolási szakértő hatalmas segítséged lehet.  

Ha pedig már megvan, hogy mit kenj a bőrödre, jöhet a következő lépés: a sorrend. Na, ebben sosem voltam jó... De Ildikó erre is megfogalmazott egy általános érvényű szabályt, ami segíthet:  

Célszerű a könnyebb állagú terméktől haladni a sűrűbb, táplálóbbak felé, de nagyon fontos az is, hogy a hatóanyagok ne interferáljanak egymással (ne vesszenek össze)!  

Szerinte az sem jó, ha túl sok terméket és hatóanyagot használsz egyszerre, hiszen a bőrápolásban a kevesebb sokszor több - legyen inkább “csak” két-három kozmetikumod, de azok rád legyenek szabva! Itt is érvényes a szabály, hogy az arany középúttal jársz a legjobban... 

Ha úgy érzed, még tanácstalan vagy a témában, és egy kicsit elvesztél a rengeteg hatóanyag között, érdemes bőrgyógyászhoz, vagy bőrápolási szakértőhöz fordulnod – ő segíteni fog megtalálni azt a kombinációt, amit rétegezve még a legmakacsabb bőrproblémák is legyőzhetők.