Azért kérdőjelezem meg ezt a szupersztár összetevőt, mert hiába roppant erős hívószó, valójában fogalmam sincs, hogy mit takar igazából. Azt tudom, hogy a bőrben egyébként is megtalálható, hidratáló anyag, ami segít a ráncok megelőzésében (és akár kezelésében is), de hogy miért, hogyan, mikor, az tök homály. 

Ehhez képest azonnal meg akarom venni azt a krémet, amire rá van írva, hogy hialuronsav. Na, ilyen a jó reklám.

De így van ez sok más 'szuperösszetevővel' is: a Q10 például annyira beégett anyukám generációjának a szépségápolással foglalkozó memóriaszegletébe, hogy ha meglátnak egy szérumot Q10-felirattal, az nagy eséllyel a kosárban landol. Mindez pedig néhány jól célzott kampánynak köszönhető. 

borapolasi-rutin.png

Na, de vissza a hialuronsavhoz: a Webbeteg és a Wikipédia szerint ez az anyag nem más, mint egy természetes, nagy molekulájú szénhidrát, ami tökéletesen köti meg a vizet (saját súlyának akár ezerszeresét). Nemcsak a bőrünk mélyebb rétegeiben található meg, hanem az izmainkban, ízületeinkben is. Kis érdekesség, hogy a köldökzsinór például azért olyan rugalmas, mert rengeteg hialuronsav van benne. 

És itt a dolog esszenciája: a rugalmasság. Ha a bőröd bővelkedik a hialuronsavban, kevésbé ráncosodik, hidratáltabb, puhább, ruganyosabb, sőt ellenállóbb is.

Nem véletlen tehát, hogy egy csomó kozmetikumba beleteszik. De biztosan hat akkor is, amikor az arcod felszínére kened, és nem a mélyebb rétegekbe injekcióztatod? Nos, ez már bonyolultabb kérdés, és nem, nincs rá egyértelmű válasz. A hialuronsavnak van egy úgynevezett 'molekulasúlya' (ez lehet nagy, közepes és alacsony is), ami meghatározza, hogy milyen mértékben képes a bőrödbe beszívódni az adott koncentrátum, amit megvásároltál. A Skinsmart oldala szerint a kis molekulasúly hatékonyabb, míg a nagy molekulasúly kevésbé hatékony felszívódásra képes. Így gondolhatnád, hogy akkor a kicsivel jársz jobban, de ez sem teljesen igaz – a nagy molekulasúly ugyanis több vizet képes megkötni. A közepes pedig inkább a bőr felszínének, védőrétegének ápolására alkalmas.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The Glam Devil (@theglamdevil) által megosztott bejegyzés,

Tehát nem jelenthetem ki, hogy létezik hatékony, szuper formula, meg kevésbé hatékony, és kevésbé szuper formula. A legjobban akkor jársz, ha olyan szérumot választasz, ami mindenféle molekulasúlyú hialuronsavat tartalmaz - így biztosra mehetsz. És kivédheted azt is, hogy csupán a csomagoláson feltüntetett név miatt vásárolj meg - egy annyira nem hatásos, viszont annál drágább - terméket. Ami még segíthet megszűrni a boltok polcain található krémeket, az összetevőlista.  

Ha ezen hátul szerepel a hialuronsav, akkor tedd vissza a krémet a polcra! Ezeket a listákat ugyanis mennyiség szerinti csökkenő sorrendben írják - így, ha elöl van a hialuron, örülhetsz, ám amennyiben a végén, akkor inkább keresgélj tovább! 

Ami még eszembe jutott, hogy ha ilyen szuper hatóanyag a hialuronsav, nem lenne érdemes kapszulában is szedni? Hiszen azzal nemcsak a bőrt, hanem az izmokat, ízületeket is lehetne támogatni... Utánanéztem, és találtam egy kutatást, ami szerint igenis hatásos lehet a tabletta rendszeres szedése is. Kimutatták, hogy napi 120-240 mg hialuron (legalább egy hónapon át szedve) kifejezetten hidratáltabb, puhább bőrt eredményez. 

naturearckrem.png

Kép forrása: Rawpixel

Érdemes tehát beszerezned egy adag hialuronsav-kapszulát is a már polcodon sorakozó vitaminok mellé, a bőröd biztosan hálás lesz érte. Főleg akkor, ha már érzed rajta az első ráncokat! Ahogy öregszünk, a bőrünk természetes hialuronsavtartalma képes drasztikusan csökkenni (ehhez persze hozzájárulhat az idő múlásán kívül a nem megfelelő életvitel, és a sok napsütés is), így biztosan nem járhatsz rosszul egy kis tablettás-krémes kezeléssel. De ha nem szeretnél még egy plusz kapszulát szedni, akkor egyél sok csontlevest, szójatartalmú ételt (erre vigyázz a hormonok miatt), édesburgonyát, articsókát, citrusfélét, és leveles zöldséget, ezek ugyanis segíthetnek beindítani a bőröd természetes hialuronsavtermelését!