Az elmúlt időszakban határozottan nagyobb hangsúly van a párnaszájakon a közösségi médiában: gyönyörű influencerek lip challengei, a gyártók zsibbasztó-vastagító szájfényei, és az injekciós beavatkozások száma bizonyítja, hogy a telt ajkak trendje töretlen.

A tendencia egy 2017-es felmérés eredményeiben is tisztán látszik, amiből kiderült: Amerikában az elmúlt pár évben 60%-kal nőtt az ajakfeltöltések száma a kétezres évekhez képest. 

Vagyis még egy dolog a külsőnkkel kapcsolatban, ami lehet aggódni, jessz! 

De miért került ennyire előtérbe a száj? 

Itt rengeteg magyarázatot fel lehetne vonultatni a közösségi média befolyásától kezdve, a trendek alakulásán keresztül, a plasztika széles körű elérhetőségéig, de szerintem egy egyszerű, viszont tudományosan is alátámasztott tény bőven elég: akkor látunk valakit szépnek, ha egészséget sugároz. A vastag ajkak, a makulátlan bőr és a csillogó haj mind-mind egészséges benyomást keltenek, tehát esztétikusnak érezzük őket. Persze nem mindenkinek mániája a telt ajak (és az sem mindegy, hogy mennyire vastag az a száj), de azért sokan vagyunk, akiknek tényleg bejön, ha pedig a sors nem áldott meg minket vele, akkor kénytelenek vagyunk a kezünkbe venni a dolgot. A jó hír az, hogy nem az ajakfeltöltés az egyetlen megoldás erre!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Eye Of Horus Cosmetics 𓂀 (@eyeofhoruscosmetics) által megosztott bejegyzés,

1. Vastagíts sminkkel 

Ha csak néha jön rád az ajakvastagító mánia, és egy-egy eseményre szeretnéd felturbózni a sminked, elég néhány tanácsot megfogadnod, és elégedett leszel.  

  • Radírozz! Ez segíthet beindítani a vérkeringést az ajkaidban (ettől már vastagabbnak tűnhetnek), ráadásul megszabadulhatsz az elhalt hámsejtektől, amitől a sminked tartósabb lesz. 
  • Próbáld ki a fahéjas ajakduzzasztó trükköt! Nekem nagyon bejött, pedig csak egy párperces házi megoldásról van szó - még egy bizonyíték arra, hogy természetes konyhai összetevőknek milyen ereje van. 
  • Használj korrektort! De ne csak a bőrhibáid elfedésére, hanem az ajkaid köré is! Ha a megfelelő színnel "körberajzolod" a szádat, az hatalmas optikai tunning az ajkaidnak. 
  • Kontúr. Tudom, a szájceruza nagyon ‘90-es évek, de ha okosan használod, brutálisan ki tudod emelni vele az ajkaid. A lényeg, hogy a rúzsodnál egy árnyalattal sötétebbet válassz! 
  • Használj vastagító szájfényt a rúzsod fölé! Így nemcsak színesebbek és feltűnőbbek, de sokkal tartósabban teltek is lesznek az ajkaid. 

2. Ápold úgy, mint az arcod 

Lehet, hogy nem fektetsz különösebb hangsúlyt a szád bőrére, pedig az ajkaid is megérdemelnék az ápolást. Hetente-kéthetente egyszer keverj ki egy ajakradírt és óvatosan dörzsöld át vele a bőröd, valamint szerezz be egy hidratáló (plusz vérkeringést serkentő) ajakbalzsamot, amivel reggel-este, tisztítás után hidratálsz. Ettől a rutintól már pár nap után sokkal szebb lehet a szád. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Medical Dermapigmentation (@new_esthetic_losangeles) által megosztott bejegyzés,

3. Házi kúrák 

Ha szeretnéd otthon, injekciók nélkül kipróbálni az egyik legbőrbarátabb - és leghatékonyabb - bőrfeltöltő összetevőt, a hialuronsavat. Nézz körül a neten, mert már rengeteg olyan szájampulla létezik, amit ha napi többször felkensz, extra eredményeket érhetsz el. Pont úgy, mint az arcápolásban, a szájra is léteznek szuper szérumok - érdemes először ezekkel kísérletezned, mert simán lehet, hogy megoldást nyújtanak, és nem kell horror kiadásokat (és kockázatokat) vállalnod a plasztikai sebésznél. Itt egy példa:

4. Ha mégis drasztikusabb megoldásra vágysz 

Amennyiben elszántad magad, és mindenáron szeretnéd megvastagíttatni az ajkaid, ráadásul komolyabb összeget is hajlandó vagy kiadni rá, még mindig a hialuronsavas injekciókezelésekkel jársz a legjobban. Mivel a bőrödben egyébként is megtalálható, nem okozhat allergiás reakciót, és legalább egy-másfél évig tart a hatása, és kisebb a szövődmények kockázata, mint a műtétek esetében. DE mindenképpen konzultálj az orvosoddal, mielőtt belevágnál egy ilyen kúrába! 

A hialuronsavról és annak bőrre való hatásáról egyébként bővebben írtam már itt.

Amit NE csinálj 

Hagyd ki a netes baromságokat (mint például a Kylie Jenner-féle lip challenget), és semmiképp se tedd ki az ajkaid vákuumnak! Őrület, de már vákuumos szájpumpáló készülékeket is árulnak, pedig jobban jársz, ha házi ápolással, vagy szakember segítségével törekszel inkább az egészséges ajkak elérésére. Ha mégis nagyon szeretnél egy ilyen kütyüt, előbb gyorsan nézd meg ezt a videót: