Oké, tudom, vannak ennél fontosabb - és kevésbé undorító - dolgok is a világon, de engem akkor is érdekel, hogy mégis mennyit nyelek le a sminkemből nap mint nap, és az összesen mennyi, nem túl bélbarát kemikáliát tartalmaz. Úgyhogy fogtam magam, és kutatómunkába kezdtem – nem mondom, elég nehéz dolgom volt. 

Mert akárhol keresgéltem a neten, mindenhol készpénznek vették ezt az városi legenda szerinti 3 kilót. De eredeti forrást, hiteles kutatást nem találtam, szóval simán lehet, hogy ez a szám egy óriási kamu, és csak arra volt jó, hogy egy csomó online magazin forgalmat generáljon az oldalára. 

Még szerencse, hogy van lehetőség nagyságrendileg helytálló becsléseket tenni az egy év (és egy élet) alatt elfogyasztott sminkek mennyiségére - bár nem a kedvencem a matek, de ha ilyen érettségi feladatot kaptam volna, valószínűleg jobban élveztem volna... 

Kezdjük az elején: egy 2005-ös kutatásban szépen kijöttek a számok, amik most nekem kelleni fognak. Az derült ki ebből az összesen 360, 19 és 65 éves nő részvételével készült felmérésből (amiben naponta, grammra pontosan méregették a sminkek fogyását), hogy egy átlagos, ajkait szívesen kiszínező nő 24 milligrammnyi rúzst használ el naponta, 2-4 alkalomra elosztva. 

Ezzel persze még nem sokra megyünk, hiszen ennek nagy része nem a gyomorban, sokkal inkább a kávéspoháron, a cigi végén, vagy jó esetben a szeretett férfi ajkain végzi.  

Nagy sajnálatomra azt viszont nem kutatta ki senki, hogy a 24 mg-ból mennyi az, amit ténylegesen megeszünk. Valószínűleg ez a szám pontosan nem mérhető - de abban azért azt hiszem, megegyezhetünk, hogy a felkent rúzs egy része tényleg a gyomorba kerül. (Nekem legalábbis biztos, mert amikor kiszínezem az ajkaimat, már azelőtt képes vagyok nyom nélkül eltüntetni, mielőtt bármi is a számhoz érne.) 

Na, de jöhetnek a számítások: tehát, ha minden egyes nap szeretsz felkenni egy kis szájsminket, akkor havonta átlagosan 720 mg (0.7 gramm), évente pedig 8760 mg, azaz 8.7 gramm rúzst kensz az ajkadra. Ez picit több, mint két tégely (majdnem két és fél) egy év alatt.  

Ha pedig úgy számolunk, hogy mondjuk 15 éves korodtól 75 éves korodig MINDEN NAP rúzsozol (ami azért, valljuk be, így is erős becslés), akkor összesen 525,6 gramm, tehát fél kiló ajaksminket kensz fel magadra egy élet alatt. 

Ebből pedig mindenki döntse el maga, hogy mennyi az, amennyit megeszik. Egy biztos: nem 3 kiló. De akárhogy is van, azért legközelebb, ha rúzst vásárolsz, jusson eszedbe az a havi 0.7 gramm – ha már megeszed egy részét, ne legyen benne semennyi méreganyag sem...