Én alapvetően azt gondolnám, hogy igen, de egyre több férfiaknak kifejlesztett terméket látok mindenhol, így egy kicsit elbizonytalanodtam. Első körben ott kezdtem a kutatómunkám, hogy megnéztem a neten néhány jól ismert márka jól ismert női és férfi hidratálókrémjének összetevőlistáit.  

És nem sok különbséget tapasztaltam, maximum annyit, hogy a női krémekbe egyértelműen több illatanyag kerül. 

Tehát az első sejtésem szerint nyugodtan rákenheted a pasidra - már ha szeretnéd - a kedvenc krémjeidet, valószínűleg nem lesz baja tőle. De azért nem nyugodtam meg ennyitől, tovább kutakodtam, és találtam egy olyan oldalt (ezek a kedvenceim), amin kétségbeesett netezők faggathatnak orvosokat különböző témákban. Itt jött szembe a kérdés: oké-e, ha férfiak kenik magukra a női bőrre tervezett kencéket?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lumin Skin Management (@lumin.skin) által megosztott bejegyzés,

És a válasz két doki szerint is egy hatalmas igen. Dr. Ellen Marmur bőrgyógyász például állítja, hogy ugyanannyira passzol a szérumod a pasidhoz, mint hozzád - nincs ugyanis olyan termék, ami univerzálisan mindenkinek jó lenne. 

A férfi nemi hormonok több olajat termelnek a pasik arcára, de ha borotválkozik az illető (főleg, ha habbal), az hámlasztja a bőrt, ami ettől kiszáradhat. Látható tehát, hogy a férfiak bőrének állapota is folyamatosan változik, pont ugyanúgy, mint a nőké - mondta az orvos.

Dr. Marmur szerint, ha a szíved választottja alapvetően magasról tesz rá, hogy kerül-e valami az arcbőrére lefekvés előtt (márpedig, ha a nagy többségbe tartozik, akkor ez így van), annyit tehetsz, hogy megajándékozod egy könnyed hidratálókrémmel. Akár nőknek, akár férfiaknak kifejlesztett verzióval. Bár, ha jobban belegondolsz, a parfüm és a különböző mesterséges illatanyagok alapvetően nem tesznek jót a bőrnek, így simán használhattok egy közös, illatmentes, vízbázisú, uniszex hidratálót. Már, ha akartok.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

GP | Aesthetic Doctor |💉🖤 (@dr.tara_egerskinclinic) által megosztott bejegyzés,

A doki azt is hozzátette, hogy alapvetően eléggé felesleges kék és fekete, maszkulin csomagolásba beletenni az adott hidratálót, mert tök ugyanaz van a rózsaszín tégelyekben is (egy kis extra parfümmel). Szerinte a pasiknak maximum annyiban igényel másfajta ápolást a bőrük, hogy jobban kell vigyázniuk a szőrtüszőikre, ha sűrű az arcszőrzetük. Erre a problémára pedig tényleg hasznosak a speciális termékek, de az alapvető tisztítási és ápolási kencék valójában ugyanazok mindkét nemnél.

Úgy tűnik, hogy bár felesleges külön női és férfi bőrápolási termékeket árulni, azért nem véletlenül alakult ez így ki. Az Imperfectbeauty.com-on megjelent interjúban az író (aki férfi, és bevallotta, hogy nyúlta már le a csaja szemránckrémjét) pont ugyanerre a témára volt kíváncsi, és kifaggatott egy nemzetközileg is elismert bőrápolási szakértőt, Avni Amlanit, hogy megtudja, akkor most mégis mi a különbség a férfi és a női termékek között. Nem volt meglepő a válasz, amit kapott:

A pasik alapvetően olyan cuccokat keresnek, amik gyorsan, hatékonyan elvégzik a dolgukat. A nők viszont válogatnak, tesztelnek, szaglásznak, tippeket olvasnak – nagyon nem mindegy tehát a körítés. Hiába vannak szinte ugyanazok az összetevők a két termékben, a csomagolás és a hájp a döntő, ha vásárlásra kerül a sor, nem pedig az összetevőlista. Ezek alapján egy nő simán vásárolhatna férfi arclemosót, egy férfi meg női koffeinszérumot - de nem így működünk, és ebből élnek a márkák.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

JESSE JIMZ (@jessejimzbrand) által megosztott bejegyzés,

Nos, a válasz tiszta: szakértők is kimondják, hogy simán ápolhatja magát a te krémeddel a barátod, férjed, öcséd, bátyád, vőlegényed és a család minden férfi tagja, ha éppen olyanjuk van. A kérdés már csak annyi, hogy ezt el is mondod-e nekik, vagy megtartod magadnak az infót (és a krémet)?