Először azt hittem, hogy a kurkuma valami varázslatos, nehezen beszerezhető fűszernövény, amit csak Ausztráliában lehet kapni minden boltban – itt lakik ugyanis a kedvenc fitnesz bloggerem, Sarahs Day, aki minden nap eszi-issza-keni az indiai alapanyagot. Nagyon meglepődtem, mikor rájöttem, hogy ez igazából egy teljesen sima fűszer, amit ugyanúgy lehet kapni a boltokban, mint mondjuk a fahéjat, és nem is kerül semmivel sem többe.

Először én is nekiálltam beletenni mindenféle kajámba, de hamar rájöttem, hogy annyira nem jön be az íze – a curryt sem szeretem, ez pedig vészesen hasonlít rá, mind színben, mint ízben. Azért néha még most is főzök vele, csak nem túl nagy adagban használom – mégiscsak elsősorban belülről kell ápolni az ember bőrét, aztán jöhet csak a külső trükközés! Elkezdtem kutatgatni a neten, hogy hogyan használjam fel a pattanások ellen ezt a csodanövényt, és több módszert is találtam, amiből kettőt össze is hoztam.

A kurkuma egyébként azért ennyire csodaszer, mert a benne található kurkumin antioxidáns hatású, ami véd a szabadgyökök ellen – ezt minden reklámban elmondják, és sokáig fogalmam sem volt, mit jelent, úgyhogy inkább elmagyarázom, hátha más is járt így már. Nagyon röviden annyit tesz az egész, hogy az antioxidánsok megkötik azokat a szabadgyököket, amelyek a testünkben káros kémiai reakciókat indíthatnak el, többek között károsíthatják a zsírokat, a fehérjéket vagy a nukleinsavakat is. Ebből adódóan betegségek kialakulásához is hozzájárulnak, és többek között a bőr öregedéséért is felelnek. A szervezetben alapvetően keletkeznek szabadgyökök, amíg ezek a megfelelő számban léteznek, nincs is baj velük – csak akkor, ha ez az egyensúly felborul, és több lesz belőlük, mint kellene.

Na, a kurkuma ezt akarja megelőzni, és a benne található antioxidánsok hozzájárulnak, hogy a sejtek károsodjanak. Ezen felül, ami az aknés bőrnek kifejezetten jó hír, a fűszernövénynek gyulladásgátló tulajdonságai is vannak.

turmeric-3251560_1280 (1).jpg
Így néz ki maga a növény, amiből a port készítik.

Az első kurkumás pakolás, amit kipróbáltam, a világ legegyszerűbbje: víz és kurkuma kell hozzá, aztán az így kapott masszát fel kell vinni a pattanásokra. Nem érdemes 10-20 percnél tovább rajta hagyni a bőrön, mert sárgás nyomot hagy, hiszen nagyon erősek a pigmentjei. Nekem először kicsit csípett, de ahogy megszokta a bőröm, úgy múlt el a kellemetlen érzés is.

Másodszorra már mézet is adtam a mixhez, ami az antibakteriális hatásai miatt még rátesz egy lapáttal a kurkuma erősségeire. Ez a massza már kicsit kevésbé csípett, és mintha jobban is hatott volna rövid távon, mint a másik, legalább is az egyik gyulladt patti már nem volt olyan haragos, miután fél óra múlva lemostam a mézes-kurkumás pöttyöt róla. Másnapra viszont nem javult sokat a helyzet, talán egy kicsit kevesebb gyulladás volt azon a (szerencsére) néhány puklin, ami éppen a fejemet ékesíti, de csoda azért sajnos nem történt.

kurkuma2.jpg
Elég undi, de így kell felvinni, fültisztítóval, egyenként a pattanásokra.

Szóval, én azért ajánlanám, hogy az aknés bőrrel szenvedők kipróbálják a kurkumás gyulladáscsökkentést, mert különbséget azért én is láttam, és lehet, hogy valakinek jobban bejön ez, mint mondjuk a számomra csodaszerként számon tartott teafaolaj, amiről itt írtam korábban.