Teljes szerelemben vagyok a The Ordinary és a Geek and Gorgeous termékeivel, így egyre több szérumot és olajat rendelek meg ezektől a márkáktól. A múltkor már annyira elszaladt velem a ló, hogy a mindennapokban váltogatott öt-hat üvegcsén kívül megrendeltem még ötféle szérumot, meg maszkot, meg olajat,  

végül pedig ott álltam a pipereszekrényem előtt, és egyszerűen nem tudtam, melyiket kenjem magamra.

Na, ilyen a bőség zavara. 

Persze sose legyen rosszabb dolgom... Akkor úgy oldottam meg ezt a kérdést, hogy nemes egyszerűséggel mindegyiket kipróbáltam (egyszerre), aztán csodálkoztam, hogy másnap elnehezült bőrrel és pattanásos arccal keltem fel. Ekkor gondolkodtam el életemben először a kérdésen: vajon van olyan, hogy túl sok, ha bőrápolásról van szó? 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LILULAND (@liluland_hu) által megosztott bejegyzés,

Ha a józan paraszti eszemre gondolok, van ilyen, hiszen bizonyos vitaminok is ütik egymást, és olyan is van, hogy külön-külön eszméletlenül jó hatású gyógynövények együtt maximum rosszullétet okoznak (például teának megfőzve). De közben meg ott van a fejemben az a gondolat is, hogy: “de minden arcszérum olyan csodás, mégis mi baj lehet abból, ha mindet magamra kenem?”.  

Nos, a rétegezéssel semmi gond nincs. De amiről én beszélek az nem rétegezés, hanem eszeveszett kenegetés - ezzel pedig már vannak bajok, a Shape egyik cikkében nyilatkozó bőrgyógyászok szerint is. Ha úgy érzed, te is túlzásba viszed, vagy vihetted az arcápolást, figyelj, mert a most következő tünetek figyelmeztetőek lehetnek! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LILULAND (@liluland_hu) által megosztott bejegyzés,

A bőröd viszket, irritált, kivörösödik  

Habár kismillió dolog okozhatja ezt a tünetegyüttest, amennyiben új szérumok és krémek bevetése után tapasztalod, lehet hogy érdemes visszavenned a beautytempóból. Arielle Kauvar bőrgyógyász szerint, ha például retinoidokat, vagy hámlasztószérumokat mixelsz más erős összetevővel (például természetes olajakkal), azonnal ki fogsz vörösödni. Pedig - látszólag - nem tettél semmi rosszat, csak rétegeztél.  

De abba a hibába is könnyű beleesni, hogy túl sok szárító hatóanyagot vetsz be az olajos bőröd ellen. A lényeg az, hogy egyszerre inkább egy-két dolgot használj, a következő alkalommal pedig másik kettőt! De a mennyiség sem mindegy: 

túl sok termék (akár egyféléből) is okozhat irritációt a bőrön, ezért is érdemes követni a csomagoláson leírtakat - mondja a szakértő. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LILULAND (@liluland_hu) által megosztott bejegyzés,

Szinte minden terméked 'aktív' 

Nyugi, megmagyarázom: vannak azok a szérumok, amik olyan, kifejezetten erős hatóanyagokkal dolgoznak, mint például az antioxidánsok, vitaminok, vagy különböző savak. És persze vannak az általánosabb krémek és gélek, amik hidratálnak ugyan, de nem tartalmaznak ilyen erejű összetevőket. A cikkben megszólaló doki szerint arra érdemes vigyázni, hogy az előbbi csoportból ne mixelj egyszerre túl sokat. 

Manapság a bőrápoló hatóanyagok erősebbek, mint valaha - ezért egyszerre egyet érdemes bevetni a bőrön. 

Hogy értsd, miről van szó: ha párosítod a C-vitaminos szérumodat retinollal, valószínűleg bőrpír lesz a vége. De ugyanez igaz egy hámlasztóra is: jobb, ha hagyod hatni, és utána (vagy vele) hidratálsz, a többi erős szérumot pedig másnapra hagyod. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LILULAND (@liluland_hu) által megosztott bejegyzés,

Nem veszed figyelembe az évszakokat 

Mármint a mennyiségek kiválasztásában. A hidratáló és nyugtató olaj mennyiség, amit a bőröd elnyel egy napozással töltött délelőtt után, nagy valószínűséggel kevésbé lesz hatékony télen, egy benti napot követően. Ahhoz, hogy rájöjj, mikor, mennyi és milyen termék kell a bőrödnek, vezess egy naplót, hogy tudd, neked melyik problémára (vagy bőrállapotra), melyik szérumod válik be! 

A bőröd fényes, de nem olajos 

Dr. Lortscher szerint jellegzetes probléma a hámlasztást túltoló páciensek körében, hogy pontosan úgy néz ki az arcuk, mintha elképesztően olajos lenne a bőrük, de tapintásra egyáltalán nem az. 

Ennek az oka, hogy az ilyen bőr felszínén már egyáltalán nincs elhalt hámsejt. Ez pedig egy egészségtelen állapot - mondja a szakértő. 

Szóval, ha ezt a négy tüntet, vagy legalább az egyiket tapasztalod magadon, érdemes a pánikba esés előtt azon elgondolkodnod, mi mindent kentél ezt megelőzően az arcodra. Ha a lista érzékelhetően kicsit túl hosszú, akkor itt az idő visszavenni! Amellett, hogy a bőröd nagyon hálás lesz, te is meg tudod tapasztalni a különböző kencéid valódi hatását, és így azt is jobban láthatod, mi az, ami neked igazán beválik.