1. Dauer 

dauer-gif.gif

A dauert mondjuk már aznap délután megbántam, amikor csináltattam (úgy néztem ki vele, mint egy ázott puli), de csak utána jött a java: mivel nem tetszett a végeredmény, rendszeresen kivasaltam reggelente. Gondolhatod, milyen milyen lett.. Hagyjuk is, a mai napig vezeklek ezért a tettemért. Ma már egy szimpla, fém illesztésű hajgumitól rosszul érzem magam, az pedig eszembe sem jut, hogy még ráeresszek egy jó nagy adag dauervizet a sérómra. Mondjuk manapság már eggyel kevésbé roncsoló a dauer, mint 10 éve, amikor tini fejjel csináltattam, de azért azt javaslom, kétszer is gondold meg, mielőtt ezt kérnéd a fodrászodtól! 

2. Csak sampon és más semmi - naponta!

tulsoksampon-gif.gif

 Cornelius-Griffey Entertainment Inc.

Aha, jól olvasod, tényleg volt ilyen időszakom is. Nagyjából 16-17 lehettem, amikor elkezdett zavarni, hogy gyorsan zsírosodik hajam – gondoltam, megoldom okosba’, minek ide balzsam meg kondicionáló. Szóval elkezdtem jó alaposan, szárító samponokkal mosni (egy idő után már naponta), és ignorálni az ápoló termékeket. Szegény hajam, ha lenne hangja, tuti ordított volna, hogy "te hülye, hát azért zsírosodom, mert nem ápolsz". Hát igen, ilyen a boldog tudatlanság. Cserébe ma már úgy bánok vele, mint az angol királynővel - mert megérdemli. Ugye te sosem felejted el a sampon utáni ápolást? 

3. Házi hajlabor

haj-magyarazas-gif.gif

Őszintén nem tudom, miért gondoltam, hogy eljátszhatom Gedeon bácsit a saját fürdőmben, de lényeg a lényeg: megtettem. Jó sokszor. Nagyjából 6 éve vagyok nagyon világos szőke, és körülbelül egy éve csinálja fodrász a hajamat, előtte jó néhány elfuserált festés eredményeképp úgy döntöttem, elzárkózom a szakemberektől és megoldom magam a dolgot.

És ez sikerült is, egészen szép volt a hajszínem, de örülhetek, hogy néhány alkalom után egyáltalán volt még mit befestenem.

Mert hát nem kíméltem a hajamat: megvettem a legerősebb leszívót, aztán ráfestettem egy rohadt erős, szintén ammóniával dúsított festéket. Sőt, olyan is volt, hogy háromszor festettem újra egy délután alatt. Te jó ég, remélem, ezt most egy fodrász sem olvassa (mondjuk mindegy is, valószínűleg már lefordult a székről). Hadd ne mondjam, mennyi ideje iszom ennek a levét. 

4. Durva hajgumik 

ritaora-gif.gif

 MTV Networks

Egy időben rendszeresen befontam a vizes tincseimet, és így feküdtem le aludni, hogy aztán reggel szép, hullámos fürtökkel keljek. Ezzel még önmagában nincs nagy baj, csak a hajgumikkal volt gond, ugyanis apró, befőttes gumi-jellegű cuccokat használtam. Aztán néztem hülyén, amikor a tincsek vége idő előtt letört... Mióta ezerrel növesztem, csak nagy és puha hajgumikat használok. Ezt javaslom neked is, hidd el, sokat segít a töredezés megelőzésében! 

5. Brutális hőfok 

hajvasalas-gif.gif

 Fly on the Wall Entertainment

Az megvan, amikor gyorsan akarsz hajat vasalni, úgyhogy a biztonság kedvéért emelsz még 5-10 fokot a hajvasalódon? Nem tudom, milyen megfontolásból (hiszen az alacsonyabb hőfok is hatékony tud lenni), de én rendszeresen alkalmaztam, amikor a “hullámos haj nem haj”-időszakomat éltem. Hát, akkor már nem volt nagy a szám, amikor a szörnyen eltört, házilag festett és rendszeresen magas hőfokon kezelt tincseimet ott kellett hagynom a fodrásznál, hogy egészséges hajat növeszthessek a helyére. Jobb, ha nem is vasalod a hajadat, és - lehetőleg valamilyen ápoló kezelés után - hagyd magától megszáradni! 

6. A fodrász kerülése

ittsevagyok-gif.gif

 Twentieth Century Fox

Talán ez az egyik legnagyobb tévhit, amit szégyenszemre jó sokáig elhittem. Mármint azt, hogy ha nem megyek fodrászhoz, és nem vágatok belőle, akkor majd szépen megnő. Nos, ez egyáltalán nem így van, és ezt tapasztalatból mondom. Mióta kéthavonta lecsippent egy icipicit a hajam végéből a fodrászom, úgy nő, mint a gomba. Ezzel szemben az otthoni növesztés és a hosszas fodrászkerülés semmilyen pozitív eredményt sem hozott. Irány a szakember, bízd rá magad!

+1: Féktelen napozás

napozas-gif.gif

Tudom, nem a hajad az első, amit nyáron bekensz a strandon, pedig erre is érdemes lenne figyelned, főleg, ha szeretsz napozni. A tincseidet ugyanis ugyanúgy roncsolja az UV-sugárzás, mint a bőrödet, úgyhogy a következő strandszezon előtt nevezz be te is egy fényvédőre, és kend a hajadra, de tényleg!

Utóirat: hidd el, nem véletlenül egy külön szakma a fodrászé... Én is azt gondoltam, hogy majd megoldom magamnak a hajápolást és a hajfestést (sőt, néha még a hajvágást is), de amióta rátaláltam a "nagy Ő"-re, sokkal egészségesebbek a fürtjeim, és sokkal gyorsabban is nőnek. Szerintem a hajban élet lakozik, úgyhogy ha lehet, próbáld meg te sem kioltani!