Tudom, minek még egy rémhír a palettára, volt elég borzalom ebben az évben. De muszáj foglalkoznunk ezzel a kérdéskörrel (is), mert mindannyian beletartozunk a nagy átlagba, tehát egészen nagy valószínűséggel a mi stressz-szintünk is megemelkedett ebben az évben. Legalábbis az Allure cikke szerint, amiben bőrgyógyászok a 2020-as év tünettendenciájáról számolnak be. 

Három hónappal az első koronavírus-tüneteim után elkezdett kihullani a hajam, ami hetekig tartott, pedig már rég túlestem a víruson  

- mondja a cikkben megszólaló Courtney Dunlop. És nem ő az egyetlen, aki hónapokkal a vírus leküzdése után is hajhullással küszködik. Az érdekesség az egészben azonban az, hogy a probléma nemcsak a Covid-19-et elkapott embereket érinti, hanem azokat is, akik egyáltalán nem voltak betegek. Ugyanebben a cikkben megszólalt egy bőrgyógyász, Nazanin Saedi is, aki soha nem volt covidos, mégis jelentős hajhullásról számolt be.  

A stressz és a bizonytalanság okozta, és nagyjából három hónappal a vírus igazán komolyra fordulása után jelentkezett. A párnám, a fürdőszobám, a ruháim tele voltak a hajammal, és ez még mindig tart. 

De akkor most mi is történik? 

Nem részletezem a további beszámolókat, ha szeretnéd, nyugodtan olvasd el a cikket, tele van bőrgyógyászokkal, akik extrém és váratlan hajhullós esetekről számolnak be. A kérdés itt inkább a következő: mi a fene történik 2020-ban az emberek hajával? 

Ez egy átmeneti tünet, amit a szervezetet ért sokk okoz  

-mondja Nazanin Saedi philadelphiai bőrgyógyász. Szerinte azoknak, akik extrém módon stresszelnek a saját, vagy a környezetükben lévők egészsége miatt, könnyen felborul a hormonháztartásuk, ami hajhullást is okozhat – de nem kell aggódni, nem lesznek kopaszok, és nem maradnak örökre így.  

Ha belegondolsz, nem csoda, hogy elkezd hullani a hajuk azoknak, akiknek például a nyakukba szakadt a gyerekek otthon tanítása, a munkájuk és az idősebb családtagok miatti aggódás is... De nem kell ehhez ennyi minden, már az is bőven elég, ha a mindennapokban picit magasabb a stressz-szinted, és a hormonjaid érzékenyebbek ezekre a változásokra - van, akinél ez aknék formájában jön elő, van, aki megőszül, van, akinek mélyebbek lesznek a ráncai, és van, akinek elkezd hullani a haja. Egyik sem jó, ez biztos.  

De legalább azt tutira tudja az orvostudomány, hogy NEM a Covid tünete a hajhullás. Biztos, hogy az extrém mértékű stressz okozza. 

Ami egyben azt is jelenti, hogy van rá megoldás. Nem fogom megmondani, hogy mit csinálj, hiszen mindenkinek más jön be (nekem a pszichológusommal való online találkák, a Breethe nevű relaxációs appom és a sport). De egy dolog tuti: bár lassan vége az évnek, még nem lélegezhetünk fel teljes mértékben, úgyhogy emiatt (és a jövőre való előretekintés miatt is) érdemes egy olyan stresszűző tevékenység után nézned, amivel átvészelheted ezeket a kicsit sem kímélő időszakokat is. Egészségesen, hajhullás nélkül.