Számtalanszor olvashattad az elmúlt években, hogy ha csak egy szépségápolási/egészségmegőrző terméket tartasz magadnál az a kókuszolaj legyen. Mint általában az éppen felkapott termékek esetében, a kókuszolajjal is megtörtént a csodaszerré kikiáltás, ami a bőrápolástól kezdve az étkezésen keresztül elengedhetetlen ahhoz, hogy szép, karcsú és fiatal legyél.

Ám lassanként egyre többször derül ki, hogy nem igazak ezek az állítások.

Egyrészt nem diétásabb, mint az olívaolaj, nem lesznek tőle fehérebbek a fogak és a leégéstől sem védi a bőrt annyira, mint egy igazi, UV-védelemmel ellátott krém. Most pedig még egy szomorú hírt hoztunk: amennyiben ettől vártad a száraz és töredezett hajad rendbejövetelét, el kell keserítsünk. A szakember kifejezetten óva int attól, hogy kókuszolajjal kenegesd a sörényed.

Ross Charles mesterfodrász a brit Glamour hasábjain keresztül üzent nőknek és férfiaknak egyaránt, hogy eltántorítsa őket a hajuk kókuszzsírozásától. Mint mondja, ha így kezeled a (száraz) tincseid nemhogy nem segítesz nekik, de még rontasz is a helyzeten.

Az emberek gyakran nyúlnak az olajokhoz, mikor száraznak érzik a hajukat, ráadásul ilyenkor úgy fogalmaznak: a hajuknak innivalóra van szüksége. Nos, ez a két dolog sehogy se jön össze, hiszen az szomjúságot elsősorban vízzel enyhíted, ami viszont taszítja egymást az olajjal. Az olaj ugyanis pont, hogy megakadályozza a víznek, hogy bejusson a hajszálakba – magyarázza Charles.

A fodrász elmondása szerint, ha például a sok festéstől megrongálódott a hajad, akkor arra kell figyelned, hogy aminosavakat juttass belé, úgyhogy semmiképp se áztasd be a hajad olajokba, amik lezárják az utat a többi hatóanyag elől.

Charles arra is felhívja a figyelmet, hogy becsapós dolog ez a kókusz és egyéb olajokkal történő hajápolás, mert rövid távon valóban úgy tűnhet, mintha hatásos lenne, ám fontos tudni, hogy ez csak a látszat. „Az olajok betömik az összes aprócska rést a hajszálakon és elfedik a valódi problémát” – mondja.

szep haj bent.jpg

Persze érthető, ha most aggodalmasan meredsz magad elé, hogy akkor mit csinálj a száraz, töredezett hajaddal. A szakember szerint pánikra semmi ok, használj alacsony PH-értékű termékeket, amik kiválóan használnak a gubancolódás ellen, ami a roncsolódás egyik előidézője. Emellett pedig az olajok helyett a hajmaszkok használatát javasolja. Mint mondja ezek talán nem hoznak egyik napról a másikra olyan látványos eredményt, mint az olajozás, de hosszú távon sokkal többet érsz velük.

Ha pedig ötleted sincs, hogy mi az a hajmaszk, hogyan kell használni és milyet vegyél, akkor itt, itt és itt is olvashatsz tőlünk beszámolókat különböző termékekről, amik a szerkesztőség tagjainak már beváltak.