Hosszú ideig tartott, míg a megszokott, hajgumival összefogott frizkómon először változtatni mertem. Egy ponton viszont meguntam, hogy az általános iskolai tablóképemtől fogva a nászutas képeimig ugyanaz a fantáziátlan fazon köszön vissza. Elkezdtem mániákusan váltogatni a hajszínemet, és közben nagyon jól szórakoztam. Imádtam, hogy akár évszakonként egyszer rövid vörös, máskor pedig félhosszú, hullámos szőke vagyok. Ezzel az új énemmel jött kézen fogva a megváltozott hozzáállásom, hogy nem tragédia, ha a fodrásztól jövet nem vagyok elégedett az eredménnyel. Végül is, csak pár hét vagy hónap és újra változtathatok…

A konyhaszekrényedben ott van az új hajszíned?

Lelkes hajszínváltóként próbálok minél gyakrabban olynan természetes módszereket találni, amik nem roncsolják túlságosan a tincseimet. Az nem zavar, ha valami házi kotyvalékot kell a fejemre kennem. Hasonlóan kalandos kedvűeket még az is motiválhat az ilyesmiben, hogy általában nem kerül sokba, és ki sem kell mozdulni hozzá a lakásból. Ja, és kismamáknak is biztonságosak - terhesség alatt én például nem mertem drasztikusabban színt változtatni, mivel féltem, hogy a festékek árthatnak. Rövid keresgélés a neten elég is volt, hogy hosszú listát kapjak arról, mit ajánlanak barnáknak, feketéknek, vöröseknek, szőkéknek.

Extrém változtatások nem működnek vegyi anyagok nélkül, szóval ne számíts rá, hogy mélyvörösből platinaszőke leszel. Sötét hajúaknak a kávét vagy fekete teát javasolták több weboldalon is, vörös hajúaknak pedig a céklát a még intenzívebb hajszín eléréséért. A legszebb előtte-utána képeket egyébként a barna hajúak csinálták, nagyon szép vöröses-lilás eredményeket láttam. A hennát is sok helyen ajánlották, de olyan alapanyagot kerestem, ami a sarki közértben is kapható. Ráadásul ha béna az eredmény, hennás festés után hetekig nézegetheted a tükörben.

meretezettcekla2.jpg

Horrorhelyszínné változtattam a fürdőt

Én valami olyasmit kerestem, ami a szőke hajamból pinkes árnyalatot csínál. A rózsaszín most baromi trendi, szeretem is, szóval úgy tűnt, hogy a legjobb az lesz, ha céklával próbálkozom. Kiválasztottam két szimpi gumót a zöldségesnél, és nekiáltam. Maga a folyamat rém egyszerű, belereszelsz céklát egy tálba, összekevered három kanál olívaolajjal, és ennyi. Kézzel jól ki kell nyomkodni a reszelékből a levet, nem baj, ha kicsit darabos marad, és már kezdődhet is a festés. A keveréket száraz hajra vittem fel. Első körben nem mertem az egész fejemet bekenni, úgyhogy kettéválasztottam a hajam, és csak az egyik felét pacsmagoltam össze. Ecsetet egyébként elfelejtettem venni, de meggyőztem magam, hogy a grillhús kenegetéséhez való fajta is megteszi. A célnak valóban megfelelt, bár elegáns megoldásnak nem mondanám.

Miután felkentem a hajamra a keveréket, feltekertem fóliával, hogy ne hagyjak magam után mindenfele vörös nyomokat. Mondjuk így sem sikerült elkerülni, hogy a fürdőszobám ne úgy nézzen ki, mint a Kill Bill mészárolós jelenete. Egy fontos tanács: ha te sem tudsz kellőképen óvatosan festeni, teríts le bordó, vagy fekete törülközőt. Egy pár gumikesztyű is jól jöhet. Én fél óráig hagytam fent a céklás trutyit. A neten 10 perces, és több órás hatóidőről is olvastam, úgy voltam vele, hogy az aranyközépúttal nem nyúlhatok mellé.

meretezzcekla3.jpg

Tanulság: az olívaolajat jobb, ha kihagyod

Miután levettem a fóliát, kézzel, illetve papírtörlővel kinyomkodtam a felesleget a hajamból, megszárítottam, és izgatottan vártam az eredményt. Nos, sokkal szebb lett, mint amire számítottam. A feltekert fólia miatt nem mindenhol érte egyenletesen a festék a hajam, így többféle árnyalatú szép rózsaszínt kaptam. Ami probléma, hogy a szőke tincseimen az olivaolaj enyhén zsíros hatást keltett. Próbáltam meleg vízzel lemosni, de azzal a szín is fakult. Szóval a rózsaszín meglett, de az olaj miatt mégsem azt kaptam, amit vártam. Azt mindenesetre eldöntöttem, hogy olaj nélkül is fogom próbálni a módszert, mert az elért árnyalat nagyon is bejött.

A kísérletezés amúgy gyakorlatilag kockázatmentes, nekem két mosás után teljesen kijött a szín. Maradtam a természetesen alapanyagoknál, és nem samponnal, hanem frissen facsart citromlével és meleg vízzel öblítettem. Ha tartós, és egyenletes rózsaszín séróra vágysz, akkor az a legjobb, ha szépen elsétálsz egy fodrászhoz. A céklás szeánsz viszont tökéletes arra, hogy előtte nagyjából megnézhesd, hogy fog állni neked a szín. Nem mondom, hogy nem jár vele egy minimális dzsuva, de biztonságos, nem árt a hajadnak. Ha másra nem, arra tuti jó, hogy csinálj magadról pár vicces fotót az Instára!