Amikor megírtam a legutóbbi szőrtelenítős cikkemet, döbbenten tapasztaltam, hogy milyen sok nőt érintenek körülöttem a borotválás mindennapos nehézségei: a benőtt szőrszálakat, a sebeket, és a szőrerősödést mindannyian szeretnénk megelőzni. 

Bár tényleg nem olyan egyszerű tökéletesen bánni a borotvával (ha könnyű lenne, akkor nem lenne még mindig ez az egyik legfelkapottabb beauty-téma a neten), én azt gondolom, hogy a borotva, főleg egy jó minőségű, jól kiválasztott darab, még mindig megállja a helyét a zuhany alatt. Pont ezért mazsoláztam ki neked az igazságot a Gillette Venus gyűjtéséből arról a top10 borotválási tévhitről, amiket már én is túl sokszor hallottam. 

Képgaléria

1. A borotválás erősíti a szőrt

Hamis. Szakértők ezrei nyilatkozták már, hogy a szőr erőssége a genetikától, a hormonális változásoktól és az egészségügyi állapottól függ, nem pedig attól, mivel szőrtelenítesz az esti randidra. Ha egyszer hagynád úgy igazán megnőni a lábadon a szőrt, tuti te is éreznéd, hogy semennyit sem erősödött. Ez csupán a látszat, hiszen gyakorlatilag levágod a "lábhajad" rögtön a bőr felszínén, így amikor elkezd visszanőni, szúrósabb, erősebb érzést kelt.

2. Egy új borotvával könnyebben megvághatod magad

Ez pont a régi borotvádra igaz: ha már túl sokat használtad, és nem megfelelően tároltad, könnyen megtelhetett elhalt hámsejtekkel és szőrmaradványokkal, emiatt pedig sok esetben csak meghúzza a szálakat, és nem levágja őket. Ez pedig irritációhoz, gyulladásokhoz vezethet. Ha már érzed, hogy elég sokszor leborotváltad a lábad ugyanazzal a borotvával/pengével, cserélj!

3. Ha jól rányomod, simább lesz

Na, ez sem egészen így van. Én is hajlamos vagyok arra, hogy a minél szebb, szőrtelenebb vádli érdekében jó erősen odanyomjam a borotvámat a bőrömhöz, de valójában ezzel csak nagyobb sérülési kockázatot okozok magamnak. Egy dolog miatt hasznos ez a módszer: ha már csak úgy lesz sima a lábad, hogy erősen rá kell nyomnod a pengét, az tökéletesen jelzi, hogy ideje borotvát cserélni.

4. Ha borotválsz, eltűnik a színed

Úristen, hányszor izgultam már emiatt a zuhany alatt! Pedig, ha jobban belegondolsz, semmi köze a két dolognak egymáshoz: egy jó borotvával CSAK a szőrödet szeded le, a bőrödről maximum a már elhalt hámsejteket távolítod el pluszban. Szóval ne aggódj a barnaságod miatt, és igen, nyugodtan borotváld le a lábad akkor is, amikor hazaértél a nyaralásból!

5. Alkalomadtán simán használhatod valaki más borotváját

Nem. NAGYON nem! Ha elkerülnéd a fertőzéseket, akkor mások borotváival is jobb, ha így teszel! Az InStyle-nak nyilatkozó bőrgyógyász, Whitney Bowe szerint sosem tudhatod, milyen baktériumok várnak azon az idegen borotván. Arról nem is beszélve, hogy szinte minden szőrtelenítés mikrosérüléseket okoz a bőrön, amik bőven elegek ahhoz, hogy bejuttasd a bőröd alá például a pengén lévő apró, láthatatlan vérmaradványokat (ki nem vágta még meg magát a zuhany alatt véletlenül?). Jobb a békesség!

6. Nem gáz, ha szárazon borotválsz

De, gáz. Mármint annyira azért nem, hogy komolyabb egészségügyi problémáid legyenek belőle, de jobb, ha elkerülöd a háromperces, száraz szőrtelenítéseket, mert benőtt szőrszálakat, viszketést és égő érzést is okozhatnak. Van, akinek olyan mértékű irritációt okoz egy ilyen gyors borotválás, hogy tönkreteszi vele a hetét.

7. CSAK a borotva okoz szőrbenövést

Vannak a gyantások, meg vannak a borotvások. Mint a Montague-k és a Capuletek között, itt is örök ellentét volt, van és lesz is örökre. Érdemes megfigyelni, hogy az emberek csak azért, hogy igazolják, jól döntöttek (még akkor is, ha csak szőrtelenítésről van szó), képesek könnyedén degradálni a másik utat, amit választhattak volna. Így a borotvások a gyantát szidják, a gyantások pedig a borotvát. De az igazság az, hogy mindkét módszernek megvannak a maga hátrányai, mindkettő okozhat szőrbenövést, irritációt, kiütéseket. Csak az a kérdés, hogy kinek melyik jön be jobban. Ne hallgass másokra, tapasztald ki, neked válik be!

8. Nem kell előkészíteni a lábat

Vannak, akiknek simán bejön, ha csakúgy, minden nélkül lekapják a szőrt a lábukról a zuhany alatt, míg mások (például én) nem értik, hogy miért pattognak ki, és maradnak picikét szőrösek a sietős alkalmak után. Mióta kialakítottam a szőrtelenítő rituálémat, már nekem is jár a pöttymentes simaság: mindig leradírozom a lábam (hogy eltávolítsam az összes elhalt hámsejtet, így a borotvám is tovább lesz éles), áztatom a bőröm egy darabig, hogy jó puha legyen, aztán balzsammal kenem be, és utána húzom le a szőrt. A végén pedig jöhet a nyugtató testápolás. Így mindig sikerül szépen leszednem!

9. Nem szabad minden nap borotválkozni

Amíg betartod a borotválás alapvető szabályait, addig de, szabad. Az a legjobb, ha kialakítod magadnak a saját bőrkímélő rutinodat, amihez mindig ragaszkodhatsz a zuhany alatt. A lényeg, hogy jól érezd magad a bőrödben (és óvd azt), nem pedig az, hogy ki mit mond a szőrtelenítési szabályokról!

10. A jelenésed előtt egy nappal kell szőrtelenítened

Nekem ezt nagyon sokszor mondták a nagyokosok, nyilván azért, mert kínosan érezheted magad, ha lekapod a szőröd, és mire odaérsz a randira, piros pöttyös lesz a lábad. De ha megfelelő pengével, megfelelő előkészítéssel és a megfelelő módszerrel borotválkozol, sőt, még az utóápolásra is figyelsz, tök mindegy, mikor szeded le a szőröd. Akkor legyél csupasz, amikor az akarsz lenni!