Nemrég, mikor a körmösömet azzal idegeltem, hogy negyedórát agyaltam a fekete és a már szinte feketés sötétkék színárnyalatok között, elmesélte, hogy egyre több olyan vendége van, akinek az allergiája miatt kerülnie kell a színeket. Nagy Andrea, A DiamondNail üzletének manikűröse szerint mára tízből egy vendéget biztosan érint a probléma. Mivel (szerencsére) sosem hallottam a géllakk allergiáról, megkértem, meséljen arról, milyen tünetei vannak ennek, és ami a legfontosabb: mi rá a megoldás.

Tudni kell, hogy az allergiás reakciók főleg a pigmentált, vagyis a színes anyagoktól jönnek ki. A színes lakk felkenése után egy-két, de legfeljebb 24 órán belül jelentkeznek a tünetek. 

Ez a szakember szerint azt jelenti, hogy a körömágyon hólyagszerű elváltozások jelennek meg, melyek ha kifakadnak, akkor gennyes folyadék szivároghat belőlük, nem mellesleg pedig viszketnek és fájdalmasak.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Anjanette (@anjanettes_nails) által megosztott bejegyzés,

A körmös tapasztalata szerint sokan, mire rájönnek, hogy mi lehet a gond és eljutnak az orvoshoz, annyira rossz állapotba kerülnek, hogy a műköröm azonnali eltávolítása után szteroidos krémet kell használniuk, rosszabb esetben pedig tablettát is kell szedniük.

Mivel egy valóban fájdalmas allergiás reakcióról van szó, ezért a vendégek nagy része kivárja, míg rendbe jön a keze és elkezd manikűrözés szempontjából alternatív megoldások után kutatni.

Amik szerencsére léteznek. Andi szerint például tízből nyolc géllakkra allergiásnál nem jelentkezik semmiféle tünet, ha hagyományos körömlakkot ken fel. (A szakember tanácsa, hogy a sima körömlakkot érdemes acetonos körömlakklemosóval leszedni.) De mi történik abban az esetben, ha valaki a hagyományos lakknál tartósabb eredményre vágyik? Andi szerint erre is van megoldás, bár kicsit időigényes.

Ha megbizonyosodtunk róla, hogy a körömágyi rész meggyógyult, nem sebes, akkor először a kisujjakra építünk átlátszó, kifejezetten allergiásoknak szánt antiallergén zseléből körmöt. Ha pár nap alatt nem lép fel allergiás reakció, akkor szigorúan átlátszó zseléből megcsináljuk az összes körmöt.

„Amennyiben ennél a pontnál is minden rendben, akkor nagy szokott lenni a boldogság, ugyanis következő lépésként jöhet egy kis szín, vagyis felkenhetünk egy körömágyszínű zselét. Ha itt is minden oké, akkor pedig egy kis fehér zselével jöhet a francia manikűr” - magyarázza a körmös, aki hozzáteszi hogyha a francia manikűr helyett a színes körmöket szereted jobban, akkor neked is van egy jó híre! A színtelen, épített zselés körmökre ugyanis bármilyen hagyományos körömlakkot fel lehet kenni, (a géllakk megjelenése előtt a körmösök is ezt a technikát alkalmazták).

Bár Andi szerint évről-évre nő a géllakkra allergiások száma, jó tudni, hogy alternatív megoldásokból sincs hiány. És ami ebben az esetben is a legfontosabb: érdemes szakemberhez fordulni tanácsért és segítségét. Egy kis utánajárásért cserébe a te legnagyobb körömgondod is újra az lesz, hogy melyik árnyalatú pirosat válaszd.