Több, mint másfél milliárd. Csak a briteknél évente ennyi műanyagot tartalmazó fültisztító pálcikát dobnak ki, vagy sok esetben húznak le a WC-én - derül ki az Egyesült Királyság egyik kormányzati honlapjáról, ahol egyéb rémisztő statisztikákat is lehet olvasni. Ezek szerint a tengerekben úszkáló műanyagszemét súlya elérheti a másfél millió tonnát, és évente közel százezer tengeri emlős halálát okozzák az egyszer használatos műanyagok.

Szóval nem az a kérdés, hogy mi lesz velünk például a fültisztító pálcika nélkül, hanem, az hogy mivel tudjuk őket helyettesíteni. Akár a mai naptól kezdve.

A fültisztító pálcikák betiltása egyébként egy olyan 25 éves környezetvédelmi tervezet része, amely első körben adót vetett ki az egyszer használatos műanyag zacskókra. Ezzel elérték, hogy mára 90 százalékkal csökkent ezeknek a szatyroknak a használata. Miután II. Erzsébet is támogatta ezt a kezdeményezést, és betiltatta a palotában az eldobható szívószálak használatát, az olyan nagy nevű cégek, mint például a Johnson & Johnson sem maradhatott ki a buliból, és bejelentették, hogy ezentúl csak papír-alapú fülpucolókat fognak árulni. 

A környezetszennyezés elleni küzdelemben vannak dolgok, amikről én például nehezebben mondtam le, vagy még nem is sikerült, de mint korábbi nagy pálcika-felhasználó, jelentem, van élet a fültisztítókon túl is.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@changelz.c által megosztott bejegyzés,

A fültisztító pálcikáknak már kaphatóak a kifejezetten környezetbarát verziói is, és mielőtt azt mondod, hogy biztos annyiba is kerül, mintha aranyból öntötték volna, elárulom: egy 200 darabos, környezetbarát pálcika ára 429 forint, míg a 160 darabot tartalmazó, műanyag dobozba csomagolt pálcikák 199 forintba kerülnek Ez azt jelenti, hogy egy darab környezetbarát pálcika 2,15 forintba kerül, míg a műanyagot tartalmazó 1,24 forint. Tehát, nincs egy forint különbség a két pálcika között és a nagyobb drogériákban mindkettő megtalálható.

Ha beauty-mániásként  szeretnél egy kicsit környezettudatosabb lenni, akkor itt szuper tippeket kaphatsz.

Források: ITT és ITT