Nekem mindig rossz érzés, ha valamelyik nagy divatcégnél vásárolok olyan ruhát, ami tudom, hogy nem fenntartható, vagy újrahasznosított alapanyagokból, és nem kíméletes technikával készült. Jó ideje már, hogy szinte csak turikból és vintage shopokból öltözködöm, de néha nekem is muszáj bemennem egy Bershkába, vagy Zarába, és megvenni azt a jó kis poliészter felsőt, amit kinéztem... 

És ilyenkor szörnyen tudom érezni magam, pedig nem az az egy póló teszi tönkre a Földet. Csak az a baj, hogyha mindenki így gondolkodik, nem fog változni semmi. 

Arról nem is beszélve, hogy nem mindenkinek való a second hand ruha: van, aki méretben nem talál magára semmit, és olyan is akad, aki egyszerűen rosszul lesz a használt ruha gondolatától is. Előfordul az ilyesmi. Van azonban megoldás arra, hogy hébe-hóba megengedj magadnak egy fast fashion vásárlást, csak be kell tartani néhány alapszabályt, és nem szabad átesni a ló túlsó oldalára. Ha te is elhivatott környezetvédő vagy, ezentúl vedd figyelembe ezeket a szempontokat is, amikor plázázni indulsz! 

fastfashion-no.png

Mindig legyen egy célod, amikor bemész a boltba 

Ha nem úgy vásárolsz, hogy csak nézegetsz, és rámész arra, ami tetszik (tekintet nélkül az adott cucc textilösszetételére), akkor könnyen telepakolhatod a csomagtartódat műanyaggal egy-két bolt után. Inkább célirányosan menj, kiszemelt darabokért! Egyébként ez nemcsak környezetvédelmi szempontból fontos. Én például mindig lementem magamnak a telómra, ha meglátok például az instán egy jó szettet, és azt próbálom “leutánozni” a vásárlásaimnál.  

Amióta így shoppingolok, nemcsak a lelkiismeretem tisztább, de a pénztárcám is vastagabb... 

Ha valamit megveszel, ellensúlyozd 

Ez most elsőre hülyén hangozhat, pedig van értelme: ha nem bírtál ellenállni a zarás melegítőszettnek, tegyél valamit a Földért még aznap! Akár úgy, hogy a következő tárgyat, amit megvenni készülsz, környezetvédő cégektől szerzed be (például egy műanyag termosz helyett egy újrahasznosított műanyagokból készült darab), vagy úgy, hogy ültetsz egy cserjét a kertedben, vagy úgy, hogy aznap gyalog mész valahova kocsi helyett. A lelkednek is jobbat tesznek ezek a dolgok! 

shoppingolo-no.png

Figyelj oda a ruhákra 

Ha flitteres cuccokat vásároltál a H&M-ben, aztán leakasztottál még két télikabátot a Pull&Bear-ben, ne büntesd magad (hiszen tök jó, hogy új cuccokkal kényezteted magad), inkább úgy “ellensúlyozd” a környezeti hatást, hogy nagyon odafigyelsz a ruhákra, amiket vettél! Kíméletesen, környezetet nem károsító szerekkel mosd őket, és igyekezz olyan darabokra benevezni, amiket évekig fogsz hordani (utána pedig valaki más is hasznukat veheti)! 

Csak jusson eszedbe, hogy eszedbe jutott 

De tényleg. Nem sokan mondhatják el magukról, hogy még a ruhavásárlási szokásaikkal is igyekeznek jót tenni a bolygónak. Ne bántsd magad, ha műanyag esőkabit vettél - inkább arra törekedj, hogy elképzeld, mennyi szuper eseményen fogod hordani! Legközelebb pedig irány a kedvenc turkálód, vagy vintage ruhaboltod...