Nem akarok a szokásos, minden év decemberében megjelenő “ne csomagold csomagolópapírba az ajándékokat, és vegyél műfenyőt” tanácsokkal jönni, mert ezek már mindenkinek a fülén jönnek ki, ráadásul őszintén remélem, hogy azért 2020-ban már alapvetés a sok műanyag csomagolás redukálása. 

Inkább azokat az apróságokat szedtem össze, amik elsőre nem látszódnak hatalmas változtatásnak, de ha mindegyiket kipipálod, azért elég sokat tettél a környezetért, meg (bocs, de nem hagyom ki ezt a közhelyet sem) az unokáid karácsonyaiért.

Szaloncukor 

Hogy mi? Szaloncukor. Tudtad, hogy évente kábé hat milliárd forintot (!!) költenek el a magyar emberek erre a kicsit sem egészséges, cserébe eszméletlenül környezetkárosító édességre? Ez a szám egyébként háztartásonként egy kilót jelent. Ami 75-85 darab csoki (igen,  beírtam a Google-ba, és meg is találtam a választ). 

Tehát statisztikailag levezetve minden magyar család kidob 85 darab teljesen újrahasznosíthatatlan műanyagot (és kemikáliát) évente.  

Minek? Inkább vegyetek dobozos csokit, vagy csináljatok otthon szaloncukrot! 

A klasszikus drogériás ajándékdobozok

Tudom, tök egyszerű a távoli rokonoknak illatszettet, meg kozmetikai szetteket venni (amiknek a tartalmával nincs is semmi baj), de biztos, hogy csak és kizárólag a hatalmas műanyagokba és papírokba becsomagolt összeállításokat lehet választani? Nos, nem. Ha egy kicsit tudatosabban nézel körbe, egy csomó márka árul ilyen csomagokat neszesszerben, vagy újrahasznosítható táskában - nem kell a körítés miatt a Földet szennyező opciókat választanod. 

Csillám a köbön 

Az megvan, hogy a csillámló sminkek és kozmetikumok eszméletlen módon szennyezik a Föld vizeit, mert mikroműanyagokról van szó, amiket nem lehet kiszűrni, és a vizek élővilága élelemnek nézheti őket? Ugyanez a helyzet akkor, ha nem a makeup-od csillogós, hanem az összes dekorációd. Próbáld egy kicsit redukálni a glam-et otthon, a nappalidban is, attól még simán lehet boldog a karácsonyod! 

Felesleges kocsikázás 

Tudom, hogy vannak dolgok, amiket kifejezetten nehéz a neten megvenni (mint például egy pár cipőt, vagy koszorúslány-ruhát), de az egészséged és a Föld is jobban jár, ha idén tényleg mindent online intézel. Erre persze felmerülhet benned a kérdés, hogy akkor is szennyeződik a levegő, ha a futár hozza, nem? De. De sokkal kevésbé: egy csomagküldő cég kismillió fuvart intéz egy nap alatt, és nemcsak neked hozza a cuccot, hanem mindenkinek a környékeden, a lehető legrövidebb útvonalon - ez azért sokkal barátibb, mintha mindenki beülne a saját kis autójába és körbejárná a város plázáit, nem? 

Mindenből újat 

Oké, de minek? Ha belegondolsz, nagyon nagy mértékkel növeli az ökológiai lábnyomodat az, ha minden évben újat veszel bizonyos dolgokból (ilyenek a dekorációk, az új textilek a lakásba, az új karácsonyi pulcsik és zoknik, az új könyvek és még sorolhatnám). Nem hencegni akarok, de nekem három hatalmas kedvenc karácsonyi pulcsim van, és mindegyiket turiban szereztem – szuper cuccokat lehet ilyenkor ott lőni! Tavaly már anyukámnak is second hand kabátot vettem, imádja... De ez igaz a könyvekre, sőt még a bútorokra és a háztartási cikkekre is. Nem gáz dolog használt cuccokat venni, és még spórolni is fogsz vele. 

Ha csak egy second hand terméket veszel idén, már azzal is egy csomót tettél a Földért!