Mikor pörgetem az Instát vagy a Pinterestet, szinte mindig szembejön velem valamilyen citromos vizes kép. Ragyogó bőrű színésznők, modellek nyilatkozzák lépten-nyomon, hogy a napi rutinjukban bérelt helye van ennek a pofonegyszerű löttynek. Mivel ez egy olyan módszer, amit én is simán megengedhetek magamnak, elhatároztam, beállok kísérleti nyúlnak, és egy héten át egy nagy pohár meleg, citromos vízzel fogom indítani a napot.

A neten könyvtárnyi irodalma van a citromos víz kultuszának. Sokan például úgy gondolják, segít a fogyásban. Persze, miután kicsit utánaolvastam, hamar kiderült, hogy valójában ez így nem teljesen igaz. A citromban egy pektin nevű rost van,  ami elvileg étvágycsökkentő hatású, szóval önmagában attól, hogy belecsavarom egy pohár vízbe, és megiszom, még nem lesz olyan alakom, mint Miranda Kerrnek. A meleg víz viszont segít az emésztőrendszer beindításában, a C-vitamin pedig serkenti a kollagéntermelést, úgyhogy reménykedtem abban, hogy legalább a bőrömön látszani fog a dolog.

Mivel szinte alig iszom vizet, nekem már ez a reggeli extra pohár is soknak számít, úgyhogy biztos voltam benne, hogy valamilyen pozitív hatásra biztosan számíthatok.

1. nap: A legnagyobb parám ezzel az itallal kapcsolatban az volt, hogy meleg. Nem kedvelem azokat a forró, citromos gyógyító italporoknak az ízét sem, amit megfázáskor szokás inni, konkrétan már egy bögrétől rám jön a hányinger. Mivel az ízvilág hasonló, a rókaveszély miatt inkább a mosogató felett döntöttem le az első adagomat, de szerencsére nem jött vissza.

2. nap : Figyeltem rá, hogy friss citromot használjak, és mielőtt felvágtam, átgyúrtam egy kicsit a konyhapulton, így több levet tudtam facsarni. Legalább végre hasznát vettem annak, hogy órákat töltöttem el (fogalmam sincs, miért) olyan YouTube videók bámulásával, amikben emberek zöldségeket és gyümölcsöket pucolnak és szeletelnek.

3. nap: Tudtam, hogy ma nagyon sokat kell innom, mert délután véradásra megyek. Ebben megtaláltam az extra motivációt, ami segített legyűrni a meleg, savanyú löttyöt, aminek az ízéért továbbra sem vagyok oda.

4. nap: Szinte már rutinszerűen ittam a reggeli italomat. Majdnem jól is esett. Igazából a puszta tény, hogy van egy állandó reggeli szokásom, némi felnőttes büszkeséggel töltött el. Tesztelés közben fedeztem fel azt az érdekes tényt, hogy mindegyik citromnak picit más íze van - a mait ugyanabból a csomagból vettem ki, mégis kevésbé volt savanyú.  

5. nap: Több helyen is olvastam, hogy a citromos lötty elveszi az étvágyat. Ma reggel farkaséhesen keltem, így kíváncsian vártam, hogy csökken-e a reggelire elfogyasztott Nutellás kenyerek száma. Megittam az aznapi fejadagot és vártam. Vártam, vártam, de végül még éhesebb lettem. Egy próbát azért megért.

6. nap : A két napja még jóleső rutint ma már kicsit unalmasnak éltem meg. Az ízével tényleg nincsenek olyan problémáim, mint az elején, de azért elég egyhangú a cucc. Vannak italok, amiken a csavaros szívószál és a koktélesernyő sem segít, bár tény, hogy nem is tettem bele. Az viszont pozitív, hogy a szám általában, bármit is csinálok, akárhogy kenem, száraz, de ezen a reggelen érezhetően kevésbé volt az, amit a rendszeres vízivásnak tulajdonítok.

7. nap: Nem mondom, hogy nem örültem a tudatnak, hogy ez az utolsó citromos vizes reggelem. 7 nap után sem mondanám, hogy a kedvenc italom lett, de azért megszokható, és nem kell sokat pepecselni vele. A világrengető eredmény viszont elmaradt.

Természetesen nem igazán hittem benne, hogy 7 nap alatt Victoria’s Secret-modellé változom, és ezt jól is tettem, ugyanis se a súlyom nem lett kisebb, se a bőröm feszesebb, vagy ragyogóbb. 

Azt viszont észrevettem, hogy a citromos víz lehúzása után mintha egy kis energialöketet kaptam volna. Ez valószínűleg leginkább annak köszönhető, hogy alapjáraton nálam órák telnek el úgy ébredés után, hogy nem iszom semmit, majd egyszer csak hirtelen iszonyú fáradtnak érzem magam. A reggeli löttyel egyáltalán nem volt ilyen. Persze lehet, hogy ha egy hónapig kitartok, akkor látványosabb lesz a változás...Addig is vigasztal a tudat, hogy legalább olcsón és viszonylag egyszerűen minden nap teszek valamit az egészségemért.