Múltkor, mikor napokig igazi hőhullám volt, arra ébredtem reggel hétkor, hogy a saját izzadtságomban fekszem. Borzasztó érzés. Ilyenkor muszáj egy hatalmas zuhannyal indítanom a napot, ami önmagában persze még nem olyan bosszantó, de amikor ehhez sötét, szem alatti karikák, összekócolódott, friss dauerre emlékeztető séró és az éjszakai izzadástól kipattogott bőr társul, akkor már tudok feldúlt lenni. Nem is kicsit, mert én is igyekszem a lehető legtöbbet kihozni az éjszakai alvásomból.

De az igazság, hogy ihatok bármennyi nyugtató teát, és elolvashatok akár négy regényt is lefekvés előtt, ha 30 fokban próbálok elaludni, akkor garantált lesz a rossz kedvem reggel. 

Ez nem is csoda, hiszen ezer meg ezer vizsgálat kimutatta már, hogy az ideális alvási hőmérséklet 16 és 21 fok között mozog. 

Viszont klímája nincs mindenkinek, akinek meg van, általában megfázik tőle valahogy, szóval máshogy kell meghekkelni a dögmeleget. A Vogue össze is szedett egy csomó tök jó tippet arra, hogyan legyen még pihentetőbb az éjszakai alvásod. Akár kánikulában is érdemes kipróbálni őket, nekem bejött mind!

Képgaléria

TEDD:

Áztass hideg vízbe egy törölközőt pár percig, csavard ki, és irány az ágy! Ha áttörlöd vele a nyakad, a karjaid és a lábaid, máris könnyebben megy majd az elalvás. A Vogue-nak nyilatkozó alvási szakértő szerint akkor jársz a legjobban, ha a pulzuspontjaidat tartod hűvösen, mert így azt üzened az agyadnak, hogy az egész tested lehűlt. Törölgesd gyakran a nyakadat, a halántékodat, a könyöködet, a csuklódat, a térdedet, és a bokádat, hogy könnyebben el tudj aludni!

NE TEDD:

Sose vásárolj olcsó/gagyi ventilátort! Lehet, hogy jó ötletnek tűnik gyorsan benevezni az akciós, egyfunkciós darabra, de sokkal rosszabbul járhatsz, ha otthon derül ki, hogy hangos vagy állíthatatlan a fújási iránya. Ha ilyesmi szerkezet mellett döntesz, válassz inkább egy olyan darabot, ami nem állandóan egy helyre fújja a levegőt!

TEDD:

Ha nehezen megy az elalvás, próbáld ki ezt az egyszerű trükköt: tedd be a párnahuzatodat néhány percre a hűtőbe (lehetőleg elszeparálva egy zacskóban), és így próbálj meg hűvös álomba zuhanni!

NE TEDD:

Ha lehet, ne kajálj be nagyon közvetlenül lefekvés előtt, és főleg ne túlzottan fűszeres ételekből! Nem azért, mert majd rohangálhatsz ki a vécére, most a testhőmérsékletedről van szó. Tudtad, hogy bizonyos fűszerek (mivel beindítják az anyagcserét) megemelhetik a belső hőmérsékletedet? Jobb, ha maradsz a fehérje és lassú felszívódású szénhidrát kombónál!

TEDD:

Egy alapos zuhany lefekvés előtt szinte biztosan segíteni fog, de inkább hűvös, és ne jéghideg vízben mosakodj! A túl hideg víz jól eshet ugyan, de pont annyira ébreszt fel, hogy ne tudj még egy ideig - a következő izzadós fázisodig - sikeresen elaludni. A hűvös víz viszont frissít és ellazít, de csak annyira hűt le, hogy könnyebben zuhanhass mély álomba.

NE TEDD:

Ne igyál alkoholt! Vagy legalábbis mértékkel, mert dehidratált állapotban bedobni magad az ágyba (ráadásul egy forró éjszaka előtt) a legrosszabb, amit a tested el tud képzelni. Minden esetben (ha koktéloztál, ha nem) igyál egy jó nagy pohár vizet lefekvés előtt, és tegyél is magad mellé éjszakára, ha arra ébrednél, hogy szomjas vagy. Egy hajnalig tartó bulizás után valószínűleg szükséged lesz rá!

TEDD:

Az évszaknak megfelelő paplanban aludj! Én is elkövettem azt a hibát, hogy mikor a télen vett isteni, már-már dunyhának nevezhető garnitúrámat nyáron is használtam, csodálkoztam hogy a saját levemben főttem meg éjjelente... Minden évszakra létezik megfelelő ágynemű, és bár luxusnak tűnhet a váltogatás, érdemes benevezni rá. Hatalmas enyhülés egy könnyű, nyári paplanban aludni!

NE TEDD:

Ne késő estére időzítsd a napi edzésedet! Bár jó ötletnek tűnhet este 10 körül elmenni futni, amikor már elviselhető a hőmérséklet, de ha utána egy-két órával már ágyban szeretnél lenni, akkor ne csodálkozz, hogy nem jön álom a szemedre, és elviselhetetlenül meleged van. Próbáld meg, hogy egy hétig reggelre időzíted a mozgást! Akármilyen nehéz is felkelni, egyrészt “letudod” a dolgot már meló előtt, másrészt este sokkal könnyebben alszol majd el - és maradsz is álomban egész éjjel.