Mindenekelőtt két dolgot szögezzünk le! Egyrészt attól mert egy ideje a négy fal között vagyunk kénytelenek tölteni az időnk jelentős részét, nem jelenti azt, hogy a fényvédelmet félvállról vehetjük! Az otthoni naptejezés fontosságáról Kitt ITT írt korábban. Másrészt attól, mert a most következőkben egy érdekes tanulmány eredményeiről számolunk be, ez nem jelenti azt, hogy akiben megvan ez a bizonyos gén, az már szabadulhat is meg a UV-sugárzás ellen védő készítményektől!

De a hosszúra nyúlt bevezető után nem csigázunk tovább, miről is van szó?

Nos, brit tudósok (tényleg!) jöttek rá arra, hogy egy HAL nevű gén bizonyos variációja befolyással vannak arra, hogy az adott személy mennyi napvédő molekulát képes saját maga számára előállítani, és így jobban védeni magát a napból érkező sugárzás ellen – írja a Mind Body Green.

Ráadásul nem csupán azt figyelték meg, hogy a génnel rendelkező emberek eleve jobb fényvédelemmel rendelkeznek, hanem azt is, hogy ez a testünk D-vitamin termelésére is jó hatással van. Ahhoz pedig, hogy ezt az eredményt kimondják, több mint félmillió embertől vettek mintát.

napozas bent.jpg

És, akkor most mi van?

Teheted fel a jogos kérdést, amire csuklóból csak egy válasz van: semmi. Legalábbis egyelőre semmi. Jelen pillanatban ez még csak egy érdekes kutatási eredmény, ami ismét bizonyítja azt, hogy az emberi test még mindig rengeteg újdonságot tartogat számunkra, ám hogy a „napvédő gén” felfedezése milyen jövőbeni lehetőségeket rejt magában, még nem tudni.

Ez az eredmény egy olyan kincs megtalálása, ami még hosszú ideig foglalkoztatni fogja a tudósokat

– összegezte a helyzetet a kutatásban részt vett egyik szakember.

Az biztos, semmiképp ne rohanj fényvédelem nélkül, fejvesztve a napozni, hiszen nem tudhatod, hogy egyáltalán benned megtalálható-e ez a gén. Ám amennyiben tudomásod van arról, hogy igen, akkor is ugyanúgy szükséged van neked is arra, hogy megtegyél mindent a bőröd védelme érdekében. A fényvédő gén ugyanis kevésbé fog a napozók hasznára válni, sokkal inkább az orvosok, különösen a bőrgyógyászok, és a kozmetikai ipar szereplői számára lehet majd igazán hasznos.