Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról részletesebben, hogy mit lehet kezdeni az aknés háttal. Ebben is szó volt arról, hogy mivel a háton a mellkashoz, archoz, nyakhoz, és fejbőrhöz hasonlóan több a faggyúmirigy, mint a test többi részén, ez a rész eleve hajlamosabb „kirügyezni”. Néha olyan apróságoktól is, amikre valószínűleg álmodban sem gondolnál.

Nem mindegy például, hogy zuhanyzás közben milyen sorrendben használod a különféle kozmetikumokat. Hajat is mosol, akkor fontos, hogy először használd a sampont és a hajbalzsamot, majd utána fürödj le a tusfürdőddel.

Ha fordítva csinálod, akkor a sampon és a balzsam összetevői rajta maradhatnak a hát bőrén, eltömítve a pórusokat, ami szinte biztosan pattanásosodáshoz vezet.  

Érdemes szalcilisavat tartalmazó tusfürdőt használni, ami segít tisztán tartani a pórusaidat, és eltávolítani az elhalt hámsejteket.

A sportmelltartód használatánál is fontos, hogy odafigyelj pár dologra. Mivel elég szorosak, hogy megfelelő tartást biztosítsanak mozgás közben, „csapdába ejthetik” a bőrödön a verejtéket, ami megint csak kedvez a pattanások kialakulásának. A szakértők szerint minden edzés után ki kellene mosnod a sportmelltartód, és az is nagyon fontos, hogy lélegző, antimikrobális anyagból készült darabot válassz.

Ha luffával, vagy szivaccsal fürdesz/zuhanyzol, mindenképpen cseréld őket minimum három hetente, illetve ha úgy érzed, hogy fura szaguk van, akkor azon nyomban dobd őket a kukába. Így meggátolhatod, hogy az elhalt hámsejtek visszakerüljenek a bőrödre, gyulladásokat okozva.

Sokat segíthet, ha rendszeresen leradírozod a hátad zuhanyzás közben  - erre a legjobb módszer egy hosszú nyelű, kifejezetten erre a célra szolgáló kefe. A bőrödhöz a legkíméletesebb az olyan változat lesz, aminek a sörtéi szilikonból vannak, és tisztán tartani is ezt a legegyszerűbb.

Ha biztosra akarsz menni, akkor száradás után egy kis bőrfertőtlenítő spray-vel is befújhatod.

Ha zuhanyozás után szeretsz testápolót használni, akkor figyelj arra, hogy a hátadra mindenképpen valami nagyon könnyű, vízbázisú terméket használj – akár például egy hidratáló testpermetet, ami illatanyag- és színezékmentes.

Ha pedig még mindezek után is kijön rajta egy-két pattanás, akkor kezeld őket ugyanúgy, mintha az arcodon lennének, azaz valamilyen szalicilsavat, vagy teafaolajat tartalmazó ecsetelővel.

Ha heg marad utánuk, akkor valamilyen hiperpigmentáció elleni szérummal ápold a területet. A hátadon vastagabb a bőr, mint az arcodon, így több időbe telik elhalványítani rajta a hegeket, de szerencsére nem lehetetlen. Ha pedig végképp semmi nem segít, irány a bőrgyógyász, hogy kiderítsétek, nem hormonális zavarok állnak-e a problémád mögött.