A természetgyógyász szerint először is megnyugodhatsz: a pattanás a háton cseppet sem ritka jelenség, hiszen akárcsak az arcon, a mellkason, a fejbőrön és a nyakon, itt is több faggyú mirigy található, mint a test többi részén, ez pedig egyenes út lehet a pattanások kialakulásához, főleg, ha valamilyen hormonális probléma is kerül a képbe.

A háton lévő pattanások így viszonylag gyakoriak serdülőkorban, terhesség illetve szoptatás alatt, valamint hormonális fogalmazásgátlás abbahagyását követően.

A fokozott faggyútermelődés miatt a bőrben eltömődött pórusok és pattanások normál esetben a szőrtüszőkön keresztül távoznak. Ha valami miatt azonban a fölösleges faggyú nem képes természetesen ürülni, akne alakul ki. A pattanások megszüntetése érdekében tehát érdemes szabad utat teremteni a faggyú előtt, hogy a pórusok ne tömődjenek el, és a bőr természetes tisztulását semmi ne akadályozza.

 

Amit tehetsz, az az, hogy heti rendszerességgel radírozod a bőrödet. Ehhez olyan natúr, vegyszermentes termékeket használj, amelyek nem fokozzák ezt a faggyútermelődést. A kozmetikumaid ne tartalmazzanak kőolajat és zsíroldó anyagokat, melyek elpusztítják a bőr saját védőrétegét

– javasolja a szakértő.

Érdemes odafigyelni a táplálkozásra is, a nyár előtt érdemes beiktatni egy tisztító kúrát és ügyelni rá, hogy a teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök tegyék ki az étrended nagy részét. Ne fogyassz finomított élelmiszereket, csökkentsd a húsfogyasztást, és lehetőség szerint kerüld az allergéneket, például a tejet, csokoládét, kakaót, olajos magvakat, szóját, tartósítószereket, ízfokozókat.

A tisztító kúra alatt érdemes a gyulladás, pattanások megszűnését elősegítő teát is fogyasztanod: bodzavirág, csalánlevél, galagonya virágzó ágvég, tejoltó galaj hajtás, kis ezerjófű hajtás főzetet készíthetsz 3 gramm teafűből és 2,5 dl forró vízből, de fontos, hogy ne használj fém szűrőt! A méregtelenítő főzetből márciusban és októberben 4-6 héten keresztül napi egy csészét fogyassz éhgyomorra.