Persze mindenek előtt szögezzük le: ha valami változást, furcsaságot, vagy szokatlan érzést tapasztalsz, igenis azonnal keresd fel a nőgyógyászod! Az, hogy komfortosan érezd magad a bugyidban, a női létezés elengedhetetlen része, úgyhogy 

naná, hogy komolyan kell venned a női testrészeid egészségét. De azon már felesleges paráznod, hogy vajon színben, vagy formában szuper-e a vulvád. 

Pont elég elvárásnak igyekszel (gondolom) te is nap mint nap megfelelni, úgyhogy ezeket a dolgokat most olvasd el, aztán azzal a lendülettel engedd is el! 

Lehet, hogy túl nagy/kicsi?

Nem, nem csak a pasik paráznak ezen. Múltkor pont azt mesélte az egyik barátnőm, hogy új nőgyógyászhoz ment, és muszáj volt megkérdeznie, hogy jó méretűek-e a kis- és nagyajkai. A doki pedig annyit mondott neki, hogy igen, de igazából mindenkinek jó méretűek. Mivel nincs két egyforma női nemi szerv, standard puncikép sincsen. Hála az égnek, már csak az kéne! 

A SELF egyik cikkében nyilatkozó nőgyógyász szerint a túl hosszú ajkak nagyon ritka rendellenesség, amit egyébként simán lehet orvosolni – de ha nem érzékeled, hogy a mindennapokban fájna, vagy akadályozna bármiben, akkor nyugi, minden rendben van veled. 

Milyen színűnek kéne lennie?

Na, ez az, amire egyszer én is ráakadtam, amikor elkezdtem kis tükörrel csekkolni magamat odalent. Nem volt bajom különösebben a színével, csak azon gondolkodtam, vajon mindenkinek ilyen-e. Hogy megnyugtassalak, kiderült: még olyan is van, hogy valakinél eltér a kis- és nagyajak árnyalata, de olyan is létezik, hogy egy-egy rész színe tök más, mint az egészé. Ez is normális.  

A szeméremajkaidnak egyáltalán nem kell ugyanolyan színűnek lenniük, mint a többi résznek, vagy mint a hüvelyednek. Sőt: egy kutatás szerint az idő előrehaladtával folyamatosan változik a lenti színed. Persze, ha hirtelen változást tapasztalsz, fordulj orvoshoz! A többi miatt pedig ne parázz... 

Vajon normális a folyásom? 

Nyilván, ha olyan tüneteket érzékelsz magadon, hogy viszketsz, vörösödsz, diszkomfortérzeted van, vagy furcsa szagú, állagú a folyásod, tudod mit kell tenned: dokihoz fordulnod. De az, hogy néha-néha (főleg a ciklusod közepén) erősebb, szagtalan, viszont sűrű, tojásfehérjeszerű folyásod van, teljesen normális - ez általában a peteérést jelzi. Viszont akkor se parázz be, ha ez elmarad! A SELF nőgyógyásza szerint a folyásra hatással van az életmód - így nyilván attól is függ, hogy mennyit aludtál, mit ettél, mennyit hidratáltál, sportoltál-e, vagy éltél-e nemi életet (és ha igen, milyet). Úgyhogy ne parázz, ha egyébként jól érzed magad, és nincs szokatlan tüneted! 

Tök gáz ott egy pattanás 

Pedig nem. Ugyanúgy, mint a fenekeden, egészen közel a szeméremajkaidhoz is alakulhat ki pattanás, legtöbbször a szőrtelenítés miatt. Akkor érdemes jobban foglalkoznod a dologgal, ha nem múlik, kicsit sem fájdalmas, és nem igazán pattanás alakja van. Ez ugyanis lehet kismillió dolog: a HPV okozta szemölcstől kezdve egészen egy allergiás reakcióig. Ha ilyesmire gyanakszol, fordulj orvoshoz, de egy pattanástól még ne dőlj teljesen hanyatt, nem vagy vele egyedül! 

Vajon jó az illata?

Nos, a vaginának és a vulvának vagina- és vulvaszaga van. Ezen nincs mit szépíteni, és jobb is, ha ez így marad, mert 

akkor maradsz egészséges, ha olyan az illatod odalent, amilyennek a jóisten megteremtett. 

A világ legnagyobb hülyesége ilyesmi aggodalmak miatt parfümmel, vagy egyéb illatosítószerekkel fújkodnod magad a bugyidon belül! Persze, ha változást észlelsz, és kellemetlennek éled meg a szagodat, akkor azonnal irány a dokid, de ha csak amiatt változtatnál az illatodon, mert félsz, hogy bejön-e majd az új pasidnak, jobb, ha tudod: ők virágillatot éreznek, amikor levándorolnak. Szóval nyugi!