Nem szeretnék erőltetett pozitív pszichológiai tippeket és coaching-módszereket megosztani azzal kapcsolatban, hogy hogyan is kéne szebbnek látnod az idei karácsonyt, mint a tavalyit, vagy az azelőttit, vagy - remélhetőleg - a jövő évit. A helyzetet sem szeretném színesíteni, mert az egy totális tagadása lenne annak a tengernek, amiben mindannyian úszunk. 

Nap mint nap emberek százai halnak meg a kórházakban, egyre feszültebb a légkör, nem jók a számok, a szilveszter már eltörölve, szóval nincs mese, itt most ki lehet mondani, hogy szar a helyzet. 

Az viszont most, ebben a 2020-as évvégi szituációban is él, hogy az ember adaptálódik a körülötte lévő rosszhoz, és megtanul benne élni - ez színtiszta pszichológia. Éltünk (és karácsonyoztunk) már háború(k)ban, éhínségben, rettegésben. Szóval megvan az a képességünk, hogy hozzászokjunk a körülményeinkhez, és azokat tekintsük a kiindulási alapnak – ha belegondolsz, elég jó lesz akkor, amikor a járványnak vége lesz, és (remélhetőleg) visszaáll a rend... 

De addig is: jön a karácsony, jönnek az ünnepek, maximum tíz fő ül majd az asztal körül, nem lesz pusziszkodás, nagy rokonság, közös, egymás hegyén-hátán ülés a kanapén, pohárösszekeverés, meg a nagyi megölelgetése, sőt elővigyázatos esetekben nem is lesz nagyival találkozás, de még céges karibulis részegeskedés sem. 

Minden más lesz. 

De őszintén hiszem, hogy ebben van valami jó. Egyrészt átértékelünk mindent: még a legidegesítőbb rokon is hiányozni fog, és a karácsonyi készülődést, amit eddig nyűgnek éltünk meg, felváltja a “talán most egy picit együtt lehetünk” várakozás. Ettől pedig eltolódnak a hangsúlyok. Legalábbis nálam már most eltolódtak. 

Idén valahogy nem stresszelek annyit az ajándékokon, meg a kaján, vagy meghozza a futár, amit rendeltem, vagy nem, akkor teszek majd valami mást a fa alá, mindegy. Csak legyen végre ünnep, tudjunk egy kicsit lazítani, délután négykor borozni és mézeskalácsot sütni, értékelni a közösen eltöltött időt és elbúcsúztatni ezt a rémes évet. Tudom, közhelyes, de ezt érzem, és örülök neki. 

Az a jó abban, hogy ez az ünnep már “el van cseszve”, hogy elveszi az egésznek az élét: mindegy, miben vagy, mindegy, hogy felszedsz-e egy kis úszógumit a derekadra, mindegy, milyen állapotban van a bőröd, mindegy, hogy tökéletes lett-e a máz a süti tetején, a lényeg, hogy vagyunk, hogy jól vagyunk, és együtt vagyunk. Ennél 2020-ban semmi sem lehet fontosabb. 

De ha nem érzed még annyira az ünnepi szellemet, no para, tudok olyat is mondani, ami a kognitív folyamataidra lesz jó hatással - egy szó: spórolás. A vírushelyzet és az azzal járó logisztikai és érzelmi változások egy kis pénzügyi praktikumot is hozhatnak idén a karácsonyba. Nem tudom, te hogy vagy vele, de idén én nem megyek hatalmas köröket plázákban (nem is megyek plázákba, igyekszem mindent online intézni), emiatt pedig nem is vásárolok össze olyan felesleges dolgokat, amiket meglátok, és nem bírok ellenállni nekik. Ráadásul a webshopos beszerzéseimet is átalakítottam egy picit: mindent bepakolok a kosárba, amit szeretnék megvenni, aztán becsukom a laptopom, és csak másnap nézek rá újra a listámra, tisztább fejjel, racionálisan, egy kávé mellett.  

Ennek pedig minden alkalommal az az eredménye, hogy kikerül néhány tétel a kosaramból. 

És akkor még szó sem esett arról, hogy azoknak, akikkel nem találkozom, nyilván nem veszek ajándékokat, maximum egy kedves képeslappal, vagy üzenettel, FaceTime-hívással lepem meg őket. Olcsóbb, és sokkal, de sokkal többet ér egy erőltetett hógömbnél. Nem kell, hogy idén sok minden meg legyen teremtve - elég egy kis süti, néhány illatgyertya és azok az emberek, akikért egész évben aggódtál. 

Van még egy dolog, ami bár csak közvetetten, de mindannyiunk életére hatással van idén karácsonykor is, és ez a környezetvédelem. El sem tudom képzelni, milyen mértékű légszennyezést akadályozunk meg azzal, ha nem kezdünk el össze-vissza utazgatni. A sok-sok felesleges kör a plázákban, a csomagolóanyagok, az ünnepi csecsebecsék, az újabb adag dísz és a kajafelesleg ha csak a felére redukálódik minden háztartásban, akkor kimondhatjuk: 2020 karácsonya nemcsak befelé fordulósabb és intimebb lesz, de még a Földnek is jót tesz. 

Boldog karácsonyt!