„Ha arra tudsz időt szánni, hogy reggel szépen kisminkeld magad, akkor nem kell a kifogás, hogy nincs este öt perced foglalkozni az arcoddal” – kaptam meg Tajti Ildikótól, a Tindigo Szépségreceptek.hu szerzőjétől. Sajnos igaza van, és az esti arctisztításnak tényleg nem kell egész estés programnak lennie, de abban a kis időben nagyon fontos, hogy ezeket a tipikus hibákat elkerüld.

1. Nyúzod a bőröd

Ildikó szerint minden alkalommal, amikor törölközővel, vattakoronggal, vagy törlőkendővel szeded le a sminkedet és jó erősen dörzsölöd az arcod, hogy hamarabb lejöjjön a festék, könnyen felsértheted a bőröd. Először a lemosáshoz használj sminklemosóba áztatott vattát vagy törlőkendőt, amivel lágy, körkörös mozdulatokat teszel. Utána a törcsivel ne dörzsöld az arcod, csak itasd fel a folyadékot. Onnan tudod, hogy jól csináltad, ha arcmosás után nem lesz piros a bőröd.

2. Nem használsz külön törölközőt

Ildikó szerint a másik sarkalatos kérdés a törölközőcsere. Tarts külön törcsit az arcodnak, sose azt használd, amivel a testedet törlöd és lehetőleg minden nap frisset vegyél elő. „Bedobni a mosógépbe egy törölközőt nem nagy dolog, cserébe elkerülheted, hogy az elhalt hámsejtek, amik előző használatkor rátapadtak, ne kerüljenek vissza az arcodra. Érzékeny bőrűeknél vagy aknéval küzdőknél ez még fertőzést is okozhat”.  

3. Nem a gravitáció ellen dolgozol

Miután leszedted a sminkedet, mindegy, hogy tonikot, vizes, vagy gél alapú szérumot használsz, ne kend erősen, hanem csak gyengéden ütögesd bele a bőrödbe. Ha pedig hidratálót vagy olajat, akkor mindig a gravitációval ellenkező irányba vidd fel. Sokan ott rontják el, hogy a nyaknál automatikusan lefele húzzák a kezüket, pedig ott pont felfele kéne eldolgozni a krémeket. Ugyanez vonatkozik az arcra. Az orron és az arc két oldalán felfele húzd a kezedet, a homlokodon jobbról balra vagy balról jobbra. A  szemednél pedig a  szem külső zugánál kell kezdeni, befelé haladva.

4. Túl erősen dörzsölöd a szemed

Olyan erővel dörzsölöd le a szemfestéket,hogy még a szempilláid is veszélybe kerülnek,vagy túl óvatosan és reggel úgy nézel ki, mint egy panda. Ismerős? Viszont, ha izomból nem szabad nyúzni a bőrt, akkor mégis hogy fog lejönni a vízálló szemspirál? Ildikónak szuper tippje van erre a problémára. „Egyszerű a megoldás. Itass át sminklemosóval egy félbehajtott vattakorongot és tedd be a szemed alá, míg egy másik sminklemosóba áztatott koronggal fentről lefele simítsd végig a pillákat és a szemhéjadat.

szemalattlemosasm.jpg

 

5. Nem a megfelelő terméket használod

Ildikó szerint egyszerűbb felsorolni, hogy mit NE használj. Szerinte jobb kerülni a „3 in 1” ígéretű lemosókat, mivel az ilyen „mindentudó” készítmények tönkretehetik a bőrfelszínen található hidrofil lipidet, aminek a feladata, hogy segítsen a bőrnek megtartani a vizet. Ugyanez vonatkozik a szappanokra és minden, „csikorgóan tiszta és feszes” érzetet adó habzó arclemosóra is. A bőrradírral és fizikai hámlasztókkal szintén nem szabad túlzásba esni. Sőt, ha bármilyen gyulladás vagy akné van az arcodon, akkor ezeket teljes egészében kerülni kell. Ha ezek a lépések rutinná válnak, utána nem is igényelnek majd nagy körültekintést és könnyen a mindennapjaid részévé válhatnak. Viszont, miután reggel kisminkelted magad, tudd, hogy este le is kell szedni, mert a bőr nem felejt és ha nem bánsz vele megfelelően, a legtöbb rossz szokás miatt kialakult hiba már nem korrigálható. Ha viszont szépen bánsz a bőröddel, akkor annak is látszódni fognak a jelei.