Ha nem jött szembe idén négyezer párologtató/párásító készülék reklám a közösségi médiában, akkor egy sem - nyilván tudja az algoritmus, hogy érdeklődöm a szépségápolási cuccok iránt, és hajlamos vagyok megvenni egy-egy olyan terméket, ami szebb bőrt ígér.  

A múlt héten pedig már nemcsak a neten találkoztam a párás levegő hasznosságával, hanem az egyik barátnőm is beszámolt arról, hogy szebb a bőre, amióta megvette a készüléket. 

De nem akarok erre az egy véleményre alapozni, úgyhogy utánajártam, hogy tényleg olyan szuper dolog-e a párás levegő télen, és ha igen, miért. Az allure egyik cikkében egy new york-i bőrgyogyász, Paul Jarrod Frank számolt be a párásító előnyeiről.  

Télen, amikor fűtjük a lakást, az nagyon könnyen kiszárítja a benti levegőt - ez pedig előbb-utóbb meglátszódik a bőrünkön. Valahogy nedvesebbé kell tenni  

-mondta a doki. Erre pedig (szerinte) a legjobb megoldás egy párásító. De hogyan is hat ez a bőrre? Mivel a száraz levegő egészen egyszerűen szárít, a bőr elkezd védekezni, és van, akinél beindítja a faggyú-és olajtermelést, rosszabb esetekben pedig extrém szárazsághoz, ekcémához, hámláshoz, és a bőrfelszíni baktériumok elszaporodásához is vezethet. Itt jön a képbe a pára segítő ereje: segít a hidratálásban. Az ugyanis nem elég, ha egy jó melegre felfűtött lakásban felkened a hidratálód - támogatni kell a bőrödet a megfelelő körülményekkel is. 

A bőrnek természetes olajokra van szüksége, amiket magának termel, de a levegő páratartalma ebbe beleszólhat - ezért kell optimális arányban hidratálnia levegőnek. 

Nincs mese tehát, a fűtési szezonban érdemes bevetni egy párásítót. Ezzel nemcsak egészségesebb kinézetű és hidratáltabb lesz a bőröd, de a Glamour cikkében megszólaló doki, Dr. MJ Rowland-Warmannl szerint még ellenállóbbá is teheted a téged érő szennyeződések ellen. Gyakorlatilag minden bőrtípusnak jót tesz, ha normalizálódik az őt körülvevő levegő páratartalma. Arról nem is beszélve, hogy nemcsak a bőrödnek teszel jót, ha beszerzel egy párásítót, hanem az immunrendszerednek is, de kutatások szerint még a horkolást is képes kordában tartani, vagy megszüntetni.

De csak akkor, ha megfelelően használod! A tudomány azt mondja, hogy 30% és 50% között jó a szoba páratartalma, de 60% felett már olyan gondokat okozhat, mint például a penészesedés, vagy a baktériumok túlszaporodása. Erre mindig nagyon figyelj, és persze a rendszeres tisztításra is!