1. A micellás vizet LE KELL MOSNI 

Lilu összes szépségtippes videóját láttam, és mindegyikben eszméletlenül sok hasznos infó hangzik el a bőrápolásról, de van egy, ami (számomra) különbözik a többitől - ebben a micellás vízről beszél. Itt hallottam először arról, hogy ezt a terméket egyáltalán nem arra tervezték, hogy a bőrön maradjon (mint például a tonikok nagy részét), hanem arra, hogy megtisztuljon tőlük az arc, aztán pedig lefolyjanak a lefolyón. 

Ettől teljesen kikészültem, mert – mint abban a pillanatban számomra kiderült - majdnem 10 éve rosszul használom a micellás vizeimet... 

Ugye, hogy meglepő? DE! Mielőtt elkezdenéd az összes micellás vizedet használat után leöblíteni, olvasd el alaposan a csomagoláson lévő utasításokat, mert ahány termék, annyi szabály - simán előfordulhat, hogy az, amit te használsz, ottmaradhat a bőrön (nekem például van egy ilyenem, arra kifejezetten rá van írva, hogy hagyjuk beszívódni). A dolog oka egyébként az, hogy nem feltétlenül jó a bőrödnek, ha a micellás víz tisztító komponensei beszívódnak - maradjanak inkább a lefolyóban, jobb a biztonság.  

2. Nem hatékonyabb az a hidratáló, ami nehezebb 

Jó ideje megvan már a rutinom, szerencsére sikerült megtalálnom azokat a szuper hidratálókat, amik jót tesznek a bőrömnek - viszont van egy dolog, amit rosszul tudtam ezekkel kapcsolatban. Én mindig reggel kenem fel a könnyed, vizes, zselés termékeimet, este pedig a nehezebb krémekre, szérumokra váltok, mert úgy érzem, akkor kell az extrém hidratálás - pedig a kettő nem ugyanazt jelenti.  

A valóság az, hogy nem a krém állaga, hanem a hatóanyaga számít. 

Mióta ezt tudom, reggel ugyanúgy a zselésebb állagra megyek, de hozzákeverem a kedvenc hialuronsavas szérumomat, amitől brutálisan hidratált lesz a bőröm, és még könnyen be is szívódik. Amióta így csinálom, könnyebb a sminkelés, mert még puhább az arcom, ráadásul tovább rajta is marad az alapozó! 

3. A fényvédelem NEM adódik össze 

Na, nem azt mondom, hogy amikor felkentem egy hidratálót 20-as SPF-fel, meg egy CC-krémet 15-össel, akkor azt hittem, 35-ös SPF-et viselek, de azért egy kicsit titkon reménykedtem benne - hát, hiába. Ráadásul, mint azt - remélhetőleg - tudod, nagyon nem mindegy a rétegezés sem. 

A fényvédő legyen a rutinod utolsó lépése, és nem, nem elég, ha a BB-vagy CC-krémedben van SPF. 

 Kifejezetten fényvédő krémet kell használnod a teljes védelemhez, télen-nyáron! 

borapolasi-tenyek.png

4. Az INCI nem minden 

Ugye, neked is megvan az érzés, amikor lelkes vagy egy szuper új krémtől, vagy szérumtól, aztán megnyitod a krémmániát, és a sok-sok zöld pötty mellett látsz egy, vagy néhány pirosat is? Igen, ilyenkor én is szomorú lettem - egészen mostanáig. Mert elkezdtem tudni elemezni azt, amit látok. 

Nagyon nem mindegy például, hogy egy zöld jelzéssel ellátott, természetes anyag allergiás reakciót vált-e ki, vagy egy pirossal jelzett parfüm teljesen békében hagyja a bőrödet. 

Nem minden fekete-fehér (pontosabban piros-zöld), azt kell elsősorban tudnod, hogy a te bőrödnek mely anyagok tesznek jót, és melyek nem. Még egy példa: a retinol csodaszer szinte mindenkinek, anti-agingre és pattanásokra is jó. Kipróbáltam, nekem nem jött be, pedig két termékkel is próbálkoztam. De még mindig hiszem, hogy nem találtam meg a megfelelőt - most például a természetes alternatívájával, a bakuchiollal fogok próbálkozni. Pedig egy csodaszer! 

5. A bőrtípus nem határozza meg az öregedést 

“Ne aggódj a pattanások miatt, legalább később fogsz elkezdeni ráncosodni” - mondta nekem minden nagyokos kozmetikus és önjelölt bőrápolási szakértő eddig. Legbelül sosem hittem el igazán ezt a mondatot, mert nem akartam túl nagy hazugságokba ringatni magam, de azért beépítettem a szépségtudástáramba... És milyen rosszul tettem! Bizonyított tény ugyanis, hogy a bőr típusa és problémái nem szólnak bele abba, hogyan öregszik. 

A száraz bőr nem lesz hamarabb ráncos, mint a zsíros. A pattanások pedig nem óvnak meg a bőröregedéstől. Ezt el kell fogadni.

Szóval kövesd a rutinodat, használd a hatóanyagaidat, és ne gondold, hogy nem kell megelőzni a ráncokat, mert éppen szép a bőröd!