Egy kutatás kimutatta, hogy nem éppen az ókori görögök által megálmodott és kifaragott, tökéletes arcra bukunk a leginkább, sőt! Azok az arcok bizonyulnak nyerőnek, amelyek a leginkább közelítenek az átlaghoz. 

Kutatók többek között megvizsgálták a szemek közti, a szem-száj és a szem-áll közti távolságot, az eredmények pedig még földi halandók számára is egészen megnyugtatóak: a női arc ugyanis akkor bizonyult a legvonzóbbnak, amikor a szemek és a száj közti távolság a fej hosszának 36%-át, a szemek közti távolság pedig a fej hosszának 46%-át tette ki. Ezek az arányok jellemzőek a nők legnagyobb részére, tehát ezek számítanak átlagosnak. És ezek szerint szépnek is.

Ennek értelmében tehát semmi baj nincs azzal, ha valakinek nincs akkora szája, mint Julia Robertsnek, sem akkora szeme, mint Mila Kunisnak.

A kutatás eredményének további érdekessége, hogy hivatalosan is megcáfolta a művészi emberarc-ábrázolásban az aranymetszés elvének hitelességét. Ezek szerint az ókori görögök, de még Leonardo da Vinci sem találta el igazán szegény Mona Lisa esetében, hogy milyen is az igazán vonzó emberi arc. Hahh! Pedig elég lett volna az átlagemberek között körbenézniük.

A kutatás eredményei arra is magyarázatot adnak, miért van az, hogy egy bizonyos frizurával elképesztően vonzók tudunk lenni, aztán jön a hajvágás, és hopp, vége mindennek! Egy új séró ugyanis azonnal megváltoztatja az arc arányait: a szemek közti távolság nagyobbnak, vagy épp kisebbnek tűnik, és annyi a vonzó mértékeknek.

Ezek szerint nincs más dolgunk, mint rálelni arra a fazonra, ami jól áll az arcunk arányaihoz, és aztán mindig ilyen fazonút vágatni - ha kicsit uncsinak is tűnik, legalább ott a tudat, hogy megéri. Persze azért kísérletezni lehet, és még szórakoztató is, de ha véletlenül sírva jönnél ki a fodrásztól, vigasztald magad azzal, hogy a hajad egy idő után visszanő, és hamarosan újra az arcodhoz legjobban illő frizurával villoghatsz.