Hagyd, hogy a pattanás kicsit gyógyuljon!

Dominnique Lerma, a Moda Brush sminkmestere szerint az egyik legrosszabb ötlet egy frissen kinyomott pattanásra alapozót, vagy korrektort tenni, mert amellett, hogy csak még jobban kihangsúlyozzák azt, amit el akarsz tüntetni, a gyógyulását is lelassítják. Meg persze nem is valami higiénikus. Azt tanácsolja, hogy valamilyen, kifejezetten aknéra való, szárító hatású ecsetelővel kezeld le a pattit, és várj a sminkeléssel, míg a duzzanat kicsit lejjebb húzódik.

Az is szuper módszer, ha  sminkelés előtt lejegeled a pattanást, mert a hideg is segít a gyulladás enyhítésében.

Csak tiszta eszközökkel érj a pattanáshoz!

Bobbi Brown make-up artist szerint a legfontosabb, hogy ha pattanásos vagy, akkor csak tiszta eszközökkel (és kézzel) érj az arcodhoz, és utána is alaposan tisztítsd meg őket. Ellenkező esetben vagy további baktériumokat juttatsz a pattanásba, ami ettől még jobban belobban, vagy a pattanás környékén lévő baktériumokat teríted szét az arcodon, amitől csak még több aknéd lesz. Brown szerint fontos, hogy azokat az ecseteket, szivacsokat, amiket a szemeid körül használsz, még a többinél is gyakrabban tisztítsd.

Ne feledkezz meg a hidratálásról!

Ha van pattanásod, ha nincs, a hidratálás mindig az egyik legfontosabb lépés, mielőtt sminkelni kezdenél, mert egyenletesebbé tesz a bőrfelszínt. Dominique Lerma szerint ha egy aknét akarsz eltüntetni, akkor érdemes egy pötty extra hidratálót kenni a körülötte lévő részre, és utána primert használni az egész arcodra.

Ez azért fontos, mert a pattanások körül általában szárazabb a bőr, így nehezebb egyenletesen eloszlatni rajta a korrektort  és az alapozót.

Használj színkorrekciós korrektort!

A zöldes, sárgás, barackos árnyalatú korrektorok nem véletlenül léteznek, nagyon is fontos szerepük van, főleg, ha pattanáseltüntetésről van szó. Kelli J. Bartlett, a Glamsquad művészeti vezetője szerint a vörösen virító aknék ellen a legjobb fegyver a zöld szín, de van, akinél a sárga is működik. A barackos szín pedig a sötétebb foltok, pattanások után maradt hegek elkendőzésében nyújthat segítséget. Kövesd „a kevesebb több” elvet, és először mindig csak egy picit tegyél a pattanásra, és ha szükséges, tegyél rá még egy keveset. Ha nem túl vörös az akné, amit el szeretnél tüntetni, akkor sima korrektort is használhatsz, de nagyon fontos, hogy pontosan olyan árnyalatú legyen, mint a bőröd, esetleg egy icipicivel sötétebb.

Ha túl világosat használsz, az pont olyan, mintha egy reflektort irányítanál a pattanásodra – ennyi erővel akár körbe is rajzolhatnád.

Megfelelő ecsetet válassz!

Dominique Lerma szerint ha pattanást szeretnél eltüntetni, akkor ne szivacsot használj, hanem puha, minél sűrűbb szálú ecsetet (buffer ecset), és mozgasd körkörösen, mert a szivaccsal csak letörölnéd az alapozót. A korrektort is érdemes ecsettel feltenni, mégpedig egy kis fejű, minél tömörebb darabbal.

Ha ragaszkodsz a szivacsodhoz, akkor viszont mindenképpen száraz legyen, mert a nedves szivacstól átlátszóbb lesz az alapozás.

Ne tegyél fel túl sok festéket!

Allan Avendano sminkmester szerint nagyon fontos, hogy sem az alapozó, sem a korrektor, sem a púder ne kerüljön túl vastagon az arcodra, mert  a sok réteg csak kihangsúlyozza a kis puklikat. Hidratáló, korrektor, alapozó – ez legyen a sorrend. Először mindenből csak keveset tegyél, aztán pedig vékonyan rétegezd, ha szükséges. Végül könnyed, átlátszó púderrel fixáld a végeredmény, de úgy, hogy épp csak egy keveset porozz belőle a bőrödre.