Első körben érdemes körbekérdezni az ismerősök között, hogy van-e olyan sminkes, aki mondjuk a barátnődet, barátnőd barátnőjét sminkelte és elégedettek voltak vele. Ha nem kapsz így ajánlást, a Facebookon is rengeteg make-up artistot találhatsz. Miután ezek az első tapogatózások megtörtének, jön a következő lépés, amikor telefonon/emailben beszéltek egymással. Itt érdemes hallgatni a belső hangodra – szimpatikus neked? Megfelelő tájékoztatást adott telefonon (gondolok itt például az árra)?

Egy profi szabott árakkal dolgozik, luxustermékeket használ, tudja, mitől lesz tartós egy smink, és legfőképpen ráérez arra, hogy melyik stílus az, amiben te tényleg önazonos és saját magad legszebb verziója vagy.

Ezzel rögtön a próbasminkhez ugrottunk, ami a menyasszonynak és a sminkesnek is egyaránt fontos. Megnyugtató a tudat Neked, hogy az esküvőd napján nem kell izgulnod azon, hogy nézel ki, hiszen egyszer már láthattad magad a tükörben ugyanolyan arccal, mint a Nagy Napon. A jó szakember nem kapkodja el a próbasminkelést, ez az alkalom arra való, hogy kidolgozzátok a részleteket, megismerje az arcodat, stb, így az esküvődön ugyanazt látod viszont, amire a próbán rámondtad az áment.

Érdemes megbeszélnetek ilyenkor azt is, milyen lesz a ruhád, esetleg van-e az esküvőnek valami külön tematikája. Azt is mondd el neki, ha valami speciális ötleted, vagy kérésed van, vagy ha esetleg van valami olyasmi, amit semmiképpen sem szeretnél. Én például ilyenkor jegyzeteket készítek, mindent leírok, mert sokszor a próba és az esküvő között hónapok telnek el.  Fontos, hogy ha észrevételed van, például a szemedet erősebbre, vagy finomabbra szeretnéd, nyugodtan jelezd, egy profi ezt nem veszi sértésnek, tudja, hogy ez a smink rólad szól.

Mint nagyon sok mindennél az életben, itt is nagyon fontos a kémia, a kölcsönös szimpátia, hogy jól, és biztonságban érezd magad a kezei között. Az esküvő napja elég stresszes tud lenni, ezért fontos, hogy amikor beülsz a székébe, megnyugodj, feltöltődj, kisimulj.

És az ár… elég kényes téma. Egy alkalmi smink általában 10-15 ezer, egy esküvői smink pedig általában 30-40 ezer forint körüli összegbe kerül. Utóbbinál ebben benne van általában a próbasmink ára is. Ez így lehet, hogy soknak tűnik, de egy tapasztalt, profi sminkes nem kezdő árakon dolgozik. Természetesen a kezdők között is vannak nagyon tehetségesek, tehát pusztán az a tény, hogy valakinek nincs több éves, évtizedes gyakorlata, nem kell, hogy elijesszen.

De azt is tartsd szem előtt, hogy ha olyasvalakit választasz, aki régóta dolgozik, és rengeteg arcot sminkelt már, akkor megkéri az árát, hiszen tisztában van azzal, hogy minőségi szolgáltatást nyújt. A make-updod nem fog eltűnni a helyéről néhány óra múltán a júliusi kánikulában sem, a legszebb arcodat látod viszont a tükörben és alkalmazkodik a te, illetve az arcod igényeihez.