“A meglévő ráncokat eltüntetni kozmetikumokkal már nem lehet, ezért a prevenció a lényeg. Persze van olyan, hogy egy kezelés hatására a ráncok valamennyire elsimulnak, de ebben az esetben a bőr eleve rossz állapotban volt: úgy tűnhet, mintha eltűntek volna a már meglévő ráncok, hiszen a dehidratált, megvastagodott bőrben a mélységük egy jól megválasztott peelingtől és hidratáló kezeléstől csökkenhet, de ezt nem hívnám valódi ránctalanításnak. Ez inkább a bőr segélykiáltása, emiatt van szükség nagyon egy profi napi rutinra, hidratálóval, fényvédővel, hámlasztókkal és/vagy retinollal.” - kezdi a sort Tajti Ildikó, a szepsegreceptek.hu tulajdonosa, bőrápolási szakértő. Számomra ez meglepő hír, hiszen rengeteg termék foglalkozik kifejezetten azzal, hogy a már meglévő barázdákat, ráncokat orvosolja –  döbbenet, de nettó kamu az egész... És ha már itt tartunk, rákérdeztem, milyen tippeket adna Ildikó a megelőzéshez. 

Két irányból érdemes a kérdést megközelíteni: egyrészt odafigyelünk a fényvédelemre, ugyanis 70-80%-ban a bőröregedésért a napsugárzás felelős, hiszen károsítja a kollagénrostokat. Fontos, hogy a fényvédőt MEGFELELŐEN használjuk: nagy mennyiségben, gyakran kenjük újra, és legalább egyszer reggel az őszi-téli időszakban is használjunk SPF-tartalmú krémet. A barnulás már a bőrkárosodás jele. D-vitamint is érdemes szedni, a legújabb nemzetközi ajánlások szerint napi 3.000 egységnyit. A szoláriumban UVA-sugárzás van, ettől nem termelődik D-vitamin, és kizárólag étel formájában nem lehet eleget bevinni, ezért a magyar lakosság D-vitaminhiányban szenved ősztől tavaszig.

fenyvedo-telen.png

Télen is nagyon oda kell figyelni a fényvédelemre

Na, ezeket legalább kipipálhatom: a szolit én is messziről elkerülöm, és minden év novemberében elkezdek D-vitamint szedni. Jó tudni, hogy ezt legalább jól csinálom - talán még időben vagyok. De Ildikó folytatja a sort: 

A másik, hogy serkentsük a kollagéntermelést, amelyre 20-25 éves kortól mindenképpen érdemes már figyelni. Ilyen összetevő a C-vitamin, vagy a retinol, de az már nem mindegy, hogy milyen százalékban van jelen egy adott termékben, és azt hogyan formulázták. Elég nehéz és speciális tudást igényel azon szérumok kifejlesztése, melyek valóban működnek, így nem kaphatóak drogériákban, és az áruk sem a legolcsóbb, de egy jó szérum minden cseppje aranyat ér. A hidratálón olvasható "anti-aging" felirat csak annyit jelent, hogy tettek bele egy kis antioxidánst, ettől azonban igazán hatékony nem lesz egy kozmetikum, tehát érdemes speciális, magas hatóanyagtartalmú anti-aging szérumokat keresni.

Itt adta magát a kérdés: melyek ezek a hatóanyagok? 

“C-vitamin, retinol, 10% vagy afeletti AHA-savak (a leggyakoribb a tejsav, mandulasav, glikolsav, alfa-hidroxi acid és a gyümölcssavak is ide tartoznak), ezek után említeném a peptideket, és vannak jó kis antioxidánsok kiegészítésre: E-vitamin, zöld tea, fermentátumok, stb. A formula nem mindegy, a százalék sem. A C-vitaminnál: Ascorbic acidból 15% vagy MAP (magnézium ascorbyl foszfát) 20% már erős, retinolnál lehetőleg retinol legyen benne, ne más retinoid (0,5%-1% maximum), az AHA pedig peelingre jó már 5%-ban is, anti-agingről inkább 10% felett szoktunk beszélni.” Hát, ez ebben a formában elég konkrét, ami tetszik - legközelebb jegyzettel megyek krémet választani. 

És akkor jöhet az öncélú kérdések helye: muszáj volt kiderítenem, mégis hány éves kortól ajánlja egy bőrápolási tanácsadó, hogy öregedésgátlással foglalkozzak. Mert eddig én e téren még semmit nem tettem 24 évesen (legalábbis krémek szintjén) - erre is megkaptam az egészen konkrét válaszomat. 

Fényvédőzni kell, és vannak hatóanyagok, melyek mindenkinek jók, mint például a C-vitamin, a retinol, a peptidek. A formulát érdemes figyelembe venni, vannak víz-, emulziós krém- és olajalapú szérumok. De vizes szérumot bárki használhat, csak utána kenjen fel hidratálót is! Minél előbb odafigyel valaki ezekre, annál jobb, mert a meglévő ráncokat csak a drága esztétikai bőrgyógyászati kezelésekkel és plasztikával lehet eltüntetni.

fiatal-lany-anti-aging.png

Tehát én is bátran nekiállhatok akár holnaptól a megelőzésnek, szem előtt tartva a felsorolt a hatóanyagokat. Bár még pattanásokkal küzdök, jó tudni, hogy már most tehetek valamit a korai bőröregedés ellen - életmódbeli változtatásokkal is! Megkérdeztem ugyanis Ildikót, miket vethetek még be, ha nem krémekről és kezelésekről van szó - és elég konkrét tanácsokat kaptam: 

Nem szabad, sőt, tilos dohányozni, napozni és szolizni! A fényvédőt tényleg mindenkinek ajánlom, különben már 30 évesen megnézheti magát, vagy sajnos még előbb. Attól még, hogy az ember fiatal, nem kell megvárnia, míg kijönnek a ráncok, ezt visszafordítani már nem nagyon lehet. Kulcsszó a megelőzés! Továbbá nem sokat lehet tenni, ha valakinek az életmódja teljesen egészségtelen (nem alszik, helytelenül étkezik, dohányzik, iszik és a többi). Ám a legeslegrosszabb hatást a cigi és a nap gyakorolja a bőrre. Kiegyensúlyozottan kell enni, előnyben részesítve a lassú felszívódású szénhidrátokat, napi ötször kell étkezni (sok-sok zöldség és gyümölcs), oda kell figyelni a makrókra (fehérje, szénhidrát és zsír aránya), illetve figyelni kell a kávé- és alkoholbevitelre. Hidratálás, jó alvás, sport, egyéni stresszkezelési módszerek (tudniillik a tartós stressz is öregít). Hordjunk tényleg minőségi (nem 200 forintos) napszemüveget, hiszen az védi a szem körüli részt, megelőzi a helyi ráncosodást is. És ami még fontos: próbáljunk meg leszokni a nagyon erős mimikáról, ne ráncoljuk állandóan a szemöldökünket, homlokunkat.

Szóval van mit tenni. Egészséges életmód, megfelelő bőrápolási rutin, és ami ebből a beszámolóból talán a legfontosabb (legalábbis számomra): bármikor el lehet kezdeni az öregedésgátlást, aminek nélkülözhetetlen eleme - még a téli időszakban is - a fényvédő krémek megfelelő és komolyan vett használata. 

Ha szeretnél még többet megtudni a szép és ápolt bőrről, olvasd el Tajti Ildikó bőrápolási szakértő könyveit!