Az elmúlt időszakban elkezdett foglalkoztatni a striák kérdésköre. Most is vannak apró csíkjaim a csípőm és a combjaim tájékán, de ez egy egészen jó állapot, ami van, az is nagyon halvány. Mindig azt hittem, hogy csak és kizárólag nagy növekedéstől, hízástól hajlamos megrepedni a bőr, de mostanság egyre több - egyébként extravékony, szuper testű - barátnőm és ismerősöm panaszkodott nekem, hogy a striáik eltüntethetetlenek. Pedig se nem híztak, se nem fogytak. 

Úgy döntöttem, utánajárok, és megkérdezek egy igazi szakértőt arról, hogy most akkor mi a helyzet a striákkal - Rosenkranz Klaudia bőrápolási szakértő, a Skinlatte bloggere válaszolt is a kérdéseimre, és egy nagyon fontos kulcsmondattal kezdte a beszámolóját: 

A striák kialakulása sajnos öröklött hajlam kérdése. Természetesen lehet tenni a csíkok kialakulásának mérsékléséért, de ha valakinek hajlama van rá, nincs az a praktika, amivel elkerülhetné őket. 

Hát igen. Klaudia kiemelte, hogy egyébként ugyanez fordítva is igaz, tehát aki megússza a striákat, nem pusztán azért ússza meg, mert olívaolajjal masszírozta a bőrét - hozzáteszi, hogy persze az ilyen jellegű házi praktikák segíthetnek, de nem ezeken múlik, hogy kialakulnak-e a csíkok, vagy nem. 

Mi segíthet? 

Ez eddig mind tiszta (sajnos), de mi van akkor, ha az ember inkább a szerencsétlen genetikai tartományba tartozik? Van megoldás? Klaudia szerint igen: 

A hirtelen elhízás elkerülése (sporttal és a megfelelő táplálkozással) segíthet.  

Bár a szakértő szerint az antioxidánsokban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával, a folyamatos hidratálással (sok-sok folyadék fogyasztásával és bőrápolással egyaránt ), a különböző olajokkal való kenegetéssel, illetve a vérkeringésfokozó masszázzsal juthatunk valamire, de valójában ezek sem garanciák semmire. 

A hajlam az hajlam.  

Kemény az igazság, de legalább most már biztos lehetsz abban, hogy egy csodakrém nem fog hatalmas áttörést hozni az életedben. De ne add fel, mert még mindig ott vannak azok a kezelésformák, amiket kifejezetten striákra találtak ki – Klaudia szerint teljesen eltüntetni ugyan nem lehet őket, azért enyhítésre, a csíkok halványítására, elvékonyítására jók lehetnek. Hogy mik ezek a módszerek? Amíg a stria nem fehér (inkább lilás, rózsaszínes), addig szerinte nagyon jó eredményeket lehet elérni mezoterápiával és lézerrel. 

Maximum 60-80%-os enyhítésről beszélhetünk, ami nagyon látványos eredmény - de 100%-ot ne várjunk el. 

Természetesen a javulás mértékét nehéz megjósolni, hiszen mindez függ a szervezet egyéni regenerálóképességétől és az általános egészségi állapottól is... A kezelés sikeressége szempontjából tehát kulcsfontosságú az idő: ha zavarnak a csíkok, érdemes minél hamarabb kezelésbe venni őket. A kenhető opcióktól pedig jobb, ha nem vársz túl sokat – ezek nyilván nem annyira hatékonyak, mint egy lézer, és a kezelés is hosszabb időt vesz így igénybe.