Sosem voltam nagy csodaszerhívő. Ha az embert pattanásos bőrrel teremtette meg a jóisten, néhány évnyi próbálkozás után már nem hisz egy szérumban, egy algában, egy vitaminban és egy csodakencében. Inkább az összesben egyszerre, de még úgy is szkeptikus marad. És ez velem is így van. Egy dolgot azonban muszáj beismernem:

amióta bevontam a vitaminos szérumokat az arcápolásomba, 180 fokos fordulatot vett a bőröm. 

Ráadásul most nem irtózatosan drága krémekről beszélek, hanem “mezei” C-vitaminos szérumról, retinolról (A-vitamin), és E-vitamintartalmú termékekről. Mivel ezek beváltak, pár hónapja megrendeltem a kedvenc márkámtól egy niacinamidos - tehát B3-vitaminos - szérumot is, és nem tudom eléggé dicsérni. Szerintem nekem ez A nagybetűs hatóanyagom. De hogy miért, annak csak most jártam utána, és meglepett, hogy milyen sok szuper dolgot találtam róla. 

bor-allapot-javitas-niacinamid.png

Nagyon sokat javíthat a bőröd állapotán, ha változatos vitaminokat kap kívülről is

A brit Glamour egyik cikkében egy Shabir Daya nevű gyógyszerész mesél arról, hogy milyen fantasztikus dolog a B3-vitamin. Az egészséges bélrendszerhez, agyműködéshez és vérkeringéshez is elengedhetetlennek tartja, valamint külsőleg is ajánlja a használatát. 

Akármilyen bőrtípusod van, a niacinamiddal csak jól járhatsz, hiszen külsőleg is rengeteget javíthat az egészséges megjelenéseden - nyilatkozta a szakértő. 

Na, de mire is jó pontosan ez a hatóanyag, ha nem beszeded, hanem magadra kened? 

Pattanások, olajos bőr 

Az én topikom! Kár, hogy sosem a B3-vitamint dobta ki először a Google, amikor fantasztikus hatóanyagokat kerestem aknés bőrre - megspóroltam volna pár kört... Mivel ennek az anyagnak antibakteriális hatása van (miközben nem szárít, mint az alkoholos cuccok), csak jót tehetsz magaddal, ha néhány csepp szérumot beépítesz a napi rutinodba - akár küzdesz pattikkal, akár nem. Az én tapasztalatom, hogy amikor elkezdtem használni a niacinamidos szérumomat, konkrétan már másnapra szebb lett a bőröm. 

Védekezőképesség 

A fent említett cikkben nyilatkozó szakértő arra is felhívja a figyelmet, hogy a niacinamid milyen erőssé és ellenállóvá képes varázsolni a bőrt.

Szerinte, ha gyakran használod, kevésbé hatnak majd rád a szárító körülmények, hiszen segít a vízmegtartásban, sőt a bőröd képes lesz tőle a szennyeződéseket is hatékonyabban kivédeni. 

Öregedésgátlás 

A niacinamid bizonyítottan serkenti a bőröd kollagéntermelését, szóval akár a már meglévő apró ráncok ellen küzdesz, akár azok gondolata ellen, mindkét esetben érdemes használnod. Ráadásul mivel magas az antioxidánstartalma, a bőrrák kockázatát is hatékonyan csökkentheti: egy kutatásban kimutatták, hogy azok a rákból felgyógyult betegek, akik rendszeresen kenték magukat niacinamiddal, kevésbé voltak hajlamosak a visszaesésre. Használd nyugodtan, mert nemcsak egészségesebb, de kisimultabb bőrt is képes varázsolni! Feltéve, ha kialszod magad, miután felkented a szérumot.

Pigmentfoltok 

Igen, tényleg annyira multifunkciós cucc a B3, hogy még a pigmentfoltokat is képes halványítani. Egy 2004-es vizsgálatban 40 és 60 év közötti nőket kértek meg arra, hogy 12 héten keresztül minden nap kenjék be a fél arcukat niacinamid tartalmú hidratálóval. Az eredmény meglepő: már ennyi idő alatt is látványosan csökkent a pigmentáció az arcukon. Még egy érv egy jó kis szérum mellett... 

Azt persze nem mondom, hogy bármilyen bőrproblémád van, a B3 megoldás lesz rá, de azért a tudományos eredmények - és a tapasztalataim - magukért beszélnek. Bár nem csak niacinamidos szérumot használok, egy dolog biztos: amióta ezt is beépítettem az esti rutinomba, sokkal szebb a bőröm. És ez nekem bőven elég.

Na, beszerzel egyet te is?