Ha valaha festetted barnára a hajad, vagy világosíttattad a barnád melírozással vagy ombre/balayage festéssel, akkor te is tapasztalhattad, hogy néhány mosás után a gyönyörű színe megváltozik. Egyes helyeken rezes, narancssárga tincsek bukkannak fel, amik igazán őrjítőek tudnak lenni, ha az ember barna hajra vágyik.

Szerencsére már erre is van megoldás: a kéksampon, amit pont arra fejlesztettek ki, hogy ezeknek az elszíneződött hajszálaknak visszaadja a gyönyörű barnaságát.

A L’Oreal blogja azt írja, ez a szer pont ugyanúgy működik, mint a szőke hajra fejlesztett lilasampon. Ha magad elé veszel egy színkereket - amivel talán általános iskolában találkoztál rajzórán -, akkor könnyen láthatod, hogy a sárga „ellentéte” a lila, a narancssárgáé pedig a kék, így ezek semlegesíthetik egymást. Ezért készítenek lila sampont a besárguló szőkéknek és kéket a rezesedő barnáknak. Azaz a kéksampon kék színű pigmentekkel segít abban, hogy a tincseid visszakapják az eredeti – vagy legalábbis festett – színüket.

barna haj bent.jpg

De nem csupán festett barnák használhatják a sampont. Ha természetes színű a hajad, akkor is bátran moshatod ezzel, maximum csak fényesebb lesz tőle (ami sosem árt), de „szűz” hajra ritkább használatot javasolnak a szakemberek. Míg a festett barnák akár naponta is moshatják a hajukat kék samponnal, addig a természeteseknek hetente legfeljebb háromszori mosást ajánlanak vele.

Hogy hogyan használd? Ez szerencsére abszolút nem nagy ördöngösség, gyakorlatilag szinte ugyanúgy kell alkalmazni, mint bármelyik mezei sampont, csak ebben az esetben érdemes jobban odafigyelni arra, hogy tényleg alaposan, a hajtövektől a végekig eloszlasd az anyagot, amit akár egy kicsit hosszabb időn keresztül fent hagyhatsz, mint máskor szoktál. Ez után pedig jöhet a megszokott balzsam és a szérumozás, és már készen is vagy.