Hosszú évekig talpig sminkben edzettem csak, annyira zavartak a pattanásaim - annak ellenére, hogy tisztában voltam vele, nem egészséges. Az alapozók, púderek és társaik ugyanis egy réteget képeznek a bőrödön, ami nem engedi lélegezni sem az izzadságmirigyeidet, sem a pórusaidat. Nem nehéz kitalálni, mi a vége a dolognak: a baktériumok és a hő a réteg alatt marad, és gyulladást, eltömődött pórusokat és mitesszereket okoz. Rosszabb a helyzet, ha nagyon izzadsz, mert akkor az ezzel a testedből távozó baciknak sincs hová elfolyniuk, az alapozóréteg alatt marad jó részük, és bőrproblémákat okozhat.

Valószínűleg ez senkinek nem meglepő, annak meg pláne nem, aki volt már olyan komplexusos, mint én: a pattanások miatt nem mész smink nélkül az edzőterembe, ami aztán még több pattanás kialakulásához vezet. Ördögi kör, és nagyon nehéz belőle kitörni.


via Giphy

Bőrgyógyászok szerint az a legjobb, ha nincs rajtad alapozó, korrektor vagy púder, miközben izzadsz a gépeken, vagy a csoportos órán ugrálsz - ezzel teszed a legjobbat a bőrödnek. Ha viszont mégis muszáj valamit magadra kenned, mert nem érzed jól magad nélküle, akkor olyan termékeket keress, amelyekre rá van írva, hogy nem komedogén, azaz nem tömíti el a pórusokat, nem mitesszerképző. 

Megoldás lehet az is, hogy nem alapozót, hanem színezett krémeket használsz, hiszen ezek általában sokkal könnyebbek, mint az olajos alapozók. Egy BB-krém rengeteget tud segíteni a bőröd állapotán, viszont hagyja is azt lélegezni, nem úgy, mint a hagyományos kenceficék. Ugyanez a helyzet a CC-krémmel is, ezt is használhatod nyugodtan, ha mindenképp sminkben szeretnél edzeni.

Én mégiscsak azt tudnám javasolni, hogy hagyj el mindenféle sminket, ha edzeni mész - méghozzá azért, mert jobb esetben az a cél, hogy egészséges legyél, esetleg szép tested legyen, és nem az, hogy még itt is meg kelljen felelned mindenkinek. A mozgás énidő, amikor csakis saját magadért teszel, ne foglalkozz ilyenkor azzal, hogy nem a szokásos kifutókész külsődet hozod. Inkább érezd jól magad!