Orvosok, kutatók és még jó néhány szakma dolgozója régóta ismeri azt a rendkívül bosszantó kellemetlenséget, hogy az arcmaszk és a szemüveg együttes viselése nagyon rossz kombó lehet. Gyakori jelenség ugyanis, hogy a lencsék bepárásodnak, amiről minden szemüveges tudja, hogy az egyik legidegesítőbb dolog a Földön. Most pedig, hogy ez a probléma világszerte, átlagemberek számára is szuperaktuálissá vált, előkerült egy 2011-es tanulmány, amiben két kutató azt publikálta, hogy lehet ezt a helyzetet elkerülni.

Oké, most mondhatnád azt, hogy: „mi ez a nagy sírás? Léteznek párásodásgátló spray-k” – és persze igazad lenne, de nem jobb mégis az olyan megoldás, amihez eleve megvan otthon minden eszközöd és a speciális szer töredékébe kerül?

Nos, visszatérve a tudományra: a most következő tippet két londoni tudós, Sheraz Shafi Malik és Shahbaz Shafi Malik dolgozták ki, akik arra jutottak, a párásodó szemüvegek legnagyobb ellensége pont az, mint a koronavírusé: a szappan.

A két Malik tanácsa ugyanis az, hogy mielőtt felveszed a szemüveged és a maszkot, a lencséket most meg szappanos vízzel. Ezt követően pedig az a legjobb, ha hagyod magától megszárazni, ám ha erre nincs időd, akkor nagyon óvatosan és finoman letörölgetheted egy puha ronggyal, és voilá: volt, nincs párásodás.

A dolog magyarázata természetesen a fizikában keresendő, és röviden a felületi feszültség áll a háttérben. A víz (pára) ugyanis hajlamos cseppeket képezni egy felületen, de ha ebbe az egyenletbe bekerül a szappan, ami ez esetben egy vékony réteget képez a szemüveg lencséjén, akkor az képes megakadályozni ennek a kialakulását, a pára lecsapódását és egyenletesen oszlatja szét a vízmolekulákat. A kutatók egyébként hozzátették: ezt a trükköt bármilyen olyan üvegfelületen ki lehet próbálni és érdemes alkalmazni, ami hajlamos a bepárásodásra.

Úgyhogy szemüveges lányok, habár tudjuk, hogy van jó pár dolog, ami megkeseríti az életetek, a bepárásodás már nem kell, hogy egy legyen közülük. Máris egy kicsit jobb hely lett a világ, ugye?