Egy időben felesleges és túlzottan felkapott trendnek tartottam, hogy mindenki arcmaszkokkal szépül otthon. Aztán kaptam ajándékba egy hatalmas csomagot, elkezdtem használni, és rájöttem, hogy jobb nem is történhetne a bőrömmel, mint hogy ekkora dózisban kapja a nagybetűs ápolást. Ma már ott tartok, hogy szívem szerint minden nap feltennék egy aloés fátyolmaszkot, ha az időm, a türelmem és a pénztárcám engedné...  

De lehet, hogy jobb ez így, hiszen még az arcmaszkokra is igaz, hogy a jóból is megárt a sok. 

Persze ez bőrtípusonként és egyénenként változó, de az aranyszabály, amit minden fórum és szépségápolási termékekkel foglalkozó weboldal említ, az a heti 1-3 használat. Persze vannak kivételek, mint például a néhány perces, napi használatra való tisztító maszkok, vagy a tisztán vízbázisú hidratálók, de az általános "bőrtörvény" kimondja, hogy háromnál többször nem érdemes ezeket feltenni egy héten.

De miért? Van olyan, hogy maszktúladagolás? 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

D A N I A L B I N O (@danialbino) által megosztott bejegyzés,

beaut.ie cikke szerint van. Persze nem pont ebben a formában, de létezik olyan, hogy túl sok. Főleg, ha bizonyos hatóanyagokat viszel túlzásba. Rengeteg forgalomban lévő hidratáló maszk operál például parfümmel és különböző kemikáliákkal, így simán irritálódhat a bőröd, ha naponta felteszed. Ezért (is) érdemes házi maszkokat kikutyolnod: így tisztában lehetsz azzal, hogy pontosan mit is kensz fel, és nem érhet komolyabb meglepetés. 

Bustle cikkében megszólaló bőrgyógyászok szerint pedig érdemes bőrtípusonként, de leginkább hatóanyagonként megvizsgálni a dolgot. Antioxidánsokat, hialuronsavat, aloe verát, vitaminokat, niacinamidot például akár minden napra ajánlanak. De ha olyan összetevőkkel találkozol, amelyek az elhalt hámsejtek leradírozásában, a pattanások leszárításában, vagy a pórusok tisztításában segítenek, érdemes betartanod a heti maximum három szabályt. 

arcmaszk-hazi-erdemes.png

Érdemes otthoni maszkokat is kikutyolnod, hogy mindig tudd, mit kensz magadra

Van azonban egy kategória, ami külön figyelmet érdemel, legalábbis Nicolas Travis, az Allies of Skin alapítója szerint. Ez pedig nem más, mint az agyagos maszk. Alapvetően ezeket szárító hatásuk miatt heti maximum két-háromszori használatra ajánlják, de Travis azt mondja, van egy trükk, amit bevethetsz, ha gyakrabban tennéd fel: használd őket naponta, de ne hagyd teljesen megszáradni! A szokásos 15-20 perces kezelés helyett várj 5-10 percet, és öblítsd le. Így is megkapod az agyagos törődést, mégsem szárítod túl a bőrödet. És persze nagyon fontos, hogy hidratálj utána! 

De vigyázz, mert ezt a kis trükköt tényleg csak agyag alapú termékeknél játszhatod el! A többi, alapvetően pattanásokra, zsírosodásra hajlamos bőrre kifejlesztett maszk nagyon sok esetben tartalmaz alkoholt, vagy kémiai hámlasztókat, így ezekkel tényleg bánj óvatosan, heti maximum háromszor találkozzon velük a bőröd!

armaszkeschill.png

És most jöhet a legizgalmasabb kérdés: lehet egy nap leforgása alatt több maszkot is használni?  

Travis szerint bizonyos esetekben kifejezetten ajánlott. Például, ha hámlasztó terméket választasz, nyugodtan add meg a bőrödnek a kötelező hidratálást maszk formájában a szokásos krémezés előtt. A lényeg, hogy kiegyensúlyozza egymást a többféle maszk hatása.  

Az általános igazság persze az, hogy kövesd a terméken található utasítást, hiszen a legtöbbször ráírják, hányszori használatra ajánlják egy héten. Ám ha extra törődésre vágysz, nyugodtan vágj bele még egy maszkolásba, csak csekkold előtte az összetevőket, hogy biztosan ne adagolj túl bizonyos hatóanyagokat!