Arról már írtunk itt a Lilulanden, hogy milyen érzéseket vált ki belőlünk a maszkviselés, hogyan hat a mentális egészségre, milyen anyagból készült védelmet érdemes választani, és hogy mi a helyzet a maszkkal és a bőrápolással - arról viszont még nem esett szó, hogy hogyan is kell bánni az arcmaszkokkal. A válasz egyszerű, de közben mégsem. 

A maszkok akárhonnan is nézzük, az életünk (és a körülöttünk lévők életének) megmentői. Tehát érdemes jól bánni velük. 

Nem azt mondom, hogy mostantól egy aranyozott dobozba tedd a maszkodat, amikor hazaérsz, inkább arról beszélek, hogy körültekintőnek kell lenned, ha valódi higiéniára és biztonságra vágysz. Nem elég, ha van egy egyszerhasználatos arcmaszkod, amit hetente lecserélsz (jó sokan csinálják ezt sajnos). A megfelelő elővigyázatossághoz jó minőségű maszkok, jó minőségű tisztítás és odafigyelés kell. Mondom, miért. 

Előbb azonban ejtsünk szót gyorsan a legegyszerűbb sebészi maszkokról: ezek tök hatékony megoldásnak bizonyultak a különböző vírusvédelmi teszteken, DE nem olyan formában, ahogy a többség használja őket. Egészen egyszerű a magyarázat erre, és a nevében is benne van: egyszerhasználatos. SOSE hordd többször ezt a típust, mert nagyon hamar csökken a hatékonysága, arról nem is beszélve, ha például koszos kézzel begyűröd a zsebedbe, és a következő alkalommal újra felkapod!

Ha ezt a fajta védelmet választod, nézz szembe azzal, hogy jó sokat kell belőle venned (ami azért nagyon sok pénz, ha a mostani árakat nézzük), és szennyezed a környezetet. Nagyon is. 

Nemcsak a lebomlási idő miatt, hanem azért is, mert a maszkokba ugyanúgy beleakadnak a tengerben és annak környékén élő állatok, mint a söröspakkokat összetartó műanyagokba, vagy a zacskókba. 

A BBC nemrég beszámolt egy sirályról, ami egy hétig (!) próbált kimászni egy egyszerhasználatos maszk két szárából... De még sorolhatnám ezeket a sztorikat, csak nem akarom, mert én is el fogok szomorodni. Lényeg a lényeg: kerüld ezt a típust, de ha csak ilyen megoldást tudsz alkalmazni, vágd le a két szárát, és úgy dobd a kukába, SEHOVA máshova! (Sajnos ezt a fajtát nem lehet újrahasznosítani, úgyhogy esélytelen a környezetbarát eljárás a szimpla sebészi maszkokat illetően...) 

Hányszor hordható? 

Vissza a textilből készült, többször használható, mosható maszkokhoz: a kérdésre a válasz attól függ, hogy mennyit hordod. Ha speciális maszkot rendelsz (szűrőset például), akkor szigorúan tartsd be az előírásokat, ha viszont egyszerűbb, textilből készült védelmet választasz, akkor nagyjából félnaponta-naponta váltsd le, és mosd ki!  

Hogy tároljam? 

Na, ez fogós kérdés: a többségünk nyilván leveszi a maszkot, amikor hazaér, ledobja valahova (vagy zsebrerakja), és felveszi másnap, ha aznap nem túl sokszor volt rajta. Nyilván használhatsz egy maszkot másnap is, ha csak gyorsan leszaladtál vele a boltba, de nagyon nem mindegy, hol tárolod mindeközben. Jelölj ki egy dobozt (ez lehet egy sima műanyag doboz), amibe beteszed, amikor hazaérsz, és csukd le! A legjobb, ha ráfújsz egy kis fertőtlenítőt, és úgy zárod el, természetesen teljesen “egyedül”, a többi, veled egy háztartásban élő által használt maszkkal pedig ugyanígy járj el!  

És ez a kocsiban tárolt maszkokra is vonatkozik: tartsd őket elzárva, és ne a kulcsaid alatt, vagy a kesztyűtartóban, a többi cuccal! 

Mikor mossam? 

A The Irish Times megkérdezett egy biokémikust, prof. Luke O’Neilt, hogy mégis milyen gyakran kell mosni a textilmaszkokat, ő pedig ennyit válaszolt: 

Olyan gyakran és olyan hőfokon érdemes a maszkokat mosni, mint a fehérneműket - minden hordás után, 60 fokon!