Aztán egy szép napon rájöttem, hogy a hajfestés egy szakma, amihez kőkemény szaktudás kell, és elengedtem az otthoni hajleégetést (szerencsére még időben). 

De sosem felejtem el azokat a napokat, amik a lenőtt hajtövem és a hajam többi részének összeegyeztetésével teltek el... Ezzel a 10 dologgal például kikergettem saját magamat a világból IS. 

Összefestett homlok 

A legklasszikabb dolog, ami megtörténik, ha amatőr fodrászversenyesdit játszol otthon. Tök mindegy, hogy leszívod, vagy feketére fested a tincseidet, valami baj biztos, hogy lesz a homlokoddal. Vagy jól kipirosodik a szőkítő miatt, vagy barnás-feketés lesz a festéktől.  

Dzsuvás fürdőszoba 

Nem tudom, te hogy vagy vele, de nekem mindegy egyes hajfestéskor plusz fél órámba telt le-és eltakarítani a hadművelet nyomait a fürdőből. Összefestett zuhanyfüggöny, összekent törölközők, borzalmas színű kád, hajas mosdókagyló, de jó, hogy már nem kell küzdenem veletek! 

Foltos pólók 

Akárhányszor “égeted meg magad”, mindig besétálsz a saját csapdádba, és el is hiszed, hogy ezúttal nem teszed tönkre a pólód, ezért nem veszed fel a múltkori, már-már hipófoltosnak tűnő fodrászszettedet, inkább maradsz abban, amiben vagy. És természetesen visszavonhatatlan kárt okozol benne, mert miért ne. 

Oké, de mikor? 

“Holnap hajat festek.”  

“Tegnap este már nem jutott rá időm, úgyhogy ma délután nekiállok.” 

“A héten valamikor be kell festenem, mert már fél méteres a lenövésem.” 

Ismerős mondatok? Naná. Ki tudja rávenni magát hulla fáradtan a hajfestésre, amikor ott a nasi és a Netflix? 

Sosem elég a balzsam 

Ugye te is imádod a dobozos hajfestékek mellé csomagolt, isteni illatú, színű, állagú és hatású balzsamokat, amikben csak az az idegesítő (de az nagyon), hogy NEM ELÉG az egész hajadra? Szívás, én tudom. 

Hatóidő 

Rá van írva a használati utasításra (ami kicsomagolva akkora, mint a New York Times a kilencvenes években), hogy a felkenéstől számított negyvenedik percben kell lemosni. Se előbb, se később. Te pedig felkened, és elgondolkozol: az első kenéstől kellett volna számolni, vagy az utolsótól? Nagyon nem mindegy, mert a kettő között fél óra telt el... Úgyhogy annyira rástresszelsz a témára, hogy a végén szinte biztosan rosszkor mosod le. Üdv a világomban. 

Merész színválasztás 

Igen, tudom, a dobozon rohadt jól mutat, ráadásul a csaj bőrtónusa (hangsúlyozom, a dobozon) hasonló, mint a tied, úgyhogy jó lesz ez, szupi szín jön majd ki belőle. Ja, nem. 

Mindenhol festék 

Minden a legnagyobb rendben ment, a hajad kész, még a szín és az állag is tetszik. Aztán néhány óra múlva elkezd viszketni a füled, megvakarod, és rájössz, hogy tele van festékkel. Meg a körmöd alatti bőr is festékes. Meg a tarkód is. Meg minden IS. 

Upsz, ide nem jutott festék

De ezt nyilván már csak száraz állapotban, mosás, ápolás, és mindenféle maradék festék kidobása után veszed észre. Priceless. 

Minek az óvatosság 

Hiszen sosem kaptál allergiás sokkot hajfestéktől, ettől sem fogsz! Úgyhogy kinyitod a dobozt, átugrod a használati utasítás felkiáltójeles részét, befested a hajad, és - jó esetben - pár napig bámulod a bőrpírt, amit az adott hatóanyag okozott. Hangsúlyozom, jó esetben.  

Rájössz, hogy semmid nincs hozzá 

Se megfelelő fésűd, se kikeverő tálkád (csak a szokásos müzlistálad), se pálcikád, se ecseted. Nem baj, jó lesz a fiókban maradt szegélyfestő ecset (úgyse használtad a lakásfelújításnál), az majd megteszi. Tőfestésre a legalkalmasabb!