Én például szinte mindig úgy kalkulálok, hogy 'másnapos' legyen a frizurám, amikor olyan eseményre megyek, ahol fontos a megnyerő külső. Mert egyszerűen lehetetlen belőni akkor, amikor friss: nem tudom normálisan kivasalni, de begöndöríteni sem egyszerű. Ha nagy nehezen mégis megadja magát, akkor pedig biztos, hogy egy óra múlva úgy néz ki, mintha hozzá sem nyúltam volna. Összefogni ilyenkor nem akarom (meg nem is lehet normálisan, mert szétcsúszik), kiengedve viszont olyan, mintha belenyúltam volna a konnektorba.

Tudom, irtó "komoly" a probléma, de engem mégis foglalkoztat a kérdés: a samponon múlik? A hajmosás menetén? A szárításon? Vagy a hajtípuson? Sosem tudtam erre válaszolni. A naturallycurly.com egyik újságírója, Sabrina Perkins utánajárt a dolognak.

1. Túl erős hajszárítás 

Te is tapasztaltad már, hogy turbófokozaton dúsabb oroszlánsörényt tudsz magadnak varázsolni a hajszárítóddal? Oké, egy ideig tényleg jól néz ki, de igazából ilyenkor sérülhetnek a hajszálaid. Ettől van az a furcsa, kicsi sprőd tapintása a hajadnak utána. Ilyenkor idő kell neki, mire rendeződik, és elsimul - emiatt lesz sokkal kezelhetőbb és szebb a második-harmadik napon. Sabrina szerint érdemes megfelelően ápolni a tincseidet, aztán hagyni, hogy maguktól megszáradjanak. Ebben egyébként teljesen egyetértek vele. Régen én is rendszeresen sörényesre szárítottam a hajam, de amióta inkább beolajozom a végét és kihasználom az időt, hogy hagyjam levegőn megszáradni, sokkal kezelhetőbbek és szebbek a tincseim.

2. Nem szárad meg igazán

Sabrina szerint ez főleg göndör hajú csajoknál fordul elő rendszeresen: úgy érzik, hogy szépen megszáradt a hajuk, de a hullámokban igazából még nedvesek a szálak. Emiatt a sérójuk elnehezedik, lapul, formázhatatlan - az első nap így szinte mindig gyötrelem nekik. Ha nálad is hasonló problémák állnak fenn, lehet, hogy érdemes még alaposabban megszárítanod a tincseidet!

3. Természetes folyamatok 

Szerintem ez a leginkább ésszerű ok az összes közül: Sabrina állítja, hogy a haj másnapra-harmadnapra áll csak vissza az eredeti, természetes állapotába a mosás-szárítás "traumája" után. Ha belegondolsz, ez logikus: a sampon szárít, elvonja a természetes olajokat, felborítja a fejbőr pH-egyensúlyát. Bár a balzsamok, a pakolások és a hajvégápolók táplálnak, azért nem pont ugyanúgy, ahogy a szervezetbe bevitt, majd a hajszálakba a keringéssel bejuttatott vitaminok és ásványi anyagok. 

A legtöbb, amit Sabrina - és szerintem is - tehetsz, az az, hogy minél kíméletesebb termékekkel mosol hajat, megfelelően ápolást alkalmazol utána, és hagyod szépen szobahőmérsékleten megszáradni a tincseidet, hogy kezelhető, fényes és "másnapos" frizurát hordhass - már aznap.