Szeretek edzeni, és elég sokféle dolgot művelek minden héten: edzőterembe járok, crossfitezem, jógázok és futok, emellé pedig nagyon izzadok is (hála a napi 3-4 liter víznek, amit megiszom naponta, erről itt írtam egy szösszenetet). Ez a hajamnak maga a pokol – már a hajmosás utáni első napon is tud úgy kinézni, mintha egy hónapja meg sem mostam volna. Igyekszem két-három hajmosással kibírni egy hétig ilyenkor, ez persze attól is függ, hogy éppen milyen eseményekre vagyok hivatalos, vagy milyen intenzitású edzéseket csinálok. A múlt hetem például nagyjából így nézett ki.

BeFunky-collage (15) (1).jpg
Nem viccelek, mikor azt mondom, hogy izzadok, mint egy ló - így szokott kinézni a hajam edzések után.

Kedden mostam először hajat reggel, de a délutánom már edzéssel telt az edzőteremben. Ilyenkor még viszonylag könnyen visszahozom hamvaiból a hajamat, és elég, ha egy kicsit megszárítom hajszárítóval. Másnap viszont rögtön futással kezdtem, és jól el is áztam egy nyári záporban, úgyhogy ezt már kicsit nehezebb volt korrigálni, főleg, hogy utána rögtön reggelizni indultam az egyik barátnőmmel. Segítségül hívtam az edző lányok legjobb barátját, a szárazsampont, és hajszárítóval együtt próbáltam kihozni a dologból a maximumot – annyira sikerült, hogy még össze sem kellett fognom a hajamat.

A következő két napot ugyanígy szárazsamponnal szoktam kihúzni, szerencsére a vékonyszálú hajamra hat annyira, hogy ne tűnjön fel, mennyire le vagyok lakva. Ha már nagyon nem segít semmi sem, akkor jön a hajpánt vagy a fejpánt, ami a hajtövem egy részét kitakarja – copffal együtt tökéletes az álca. Az ilyen kiegészítőkkel egyébként egész sokáig ki lehet húzni, ha nem akarsz, vagy nem tudsz hajat mosni valahol, nem kell rögtön az egész hajadat kitakarni egy sapkával, elég csak egy vastagabb hajpánt a célra.

BeFunky-collage (18) (1).jpg
Az első képen a szárazsamponos verzió, a másodikon pedig már a menthetetlen - ilyenkor jön jól a fejpánt!

A szombati hajós buli előtt persze azért már hajat mostam, pont úgy időzítettem, hogy itt már elteljen nagyjából a hét fele, és kihúzzam idáig nélküle. Később kiderült, hogy igazából kár volt ennyire rákészülni a dologra, mert tűzött a nap, és izzadtam itt is, úgyhogy felfogtam a hajamat, nem látszott, hogy frissen van mosva. Így a vasárnapot is viszonylag szép hajkoronával úsztam meg, és ez máskor is így van egyébként – ha frissen mosva copfban hordom, sokkal tovább friss marad. Ilyenkor nem lapul le annyira a hajtöveknél, és másnap is olyan, mintha frissen mostam volna. Ezzel lehet trükközni, ha esetleg két egymást követő napon van olyan programod, amire csinos akarsz lenni.

A következő keddig kontyokkal és copfokkal oldottam meg a dolgot, na meg persze a jó öreg hajpánttal – minél többet takart ki a hajamból, annál boldogabb voltam vele. De összességében egy hét alatt csak kétszer hajat mosni még akkor is vállalható, ha majdnem minden nap izzadsz – én a hét napból ötön futottam, edzőteremben voltam, és egyszer jógáztam is, bár utóbbi azért nem izzasztott meg annyira, mint a 6 kilométeres táv futásban.

Szóval, összefoglalva az alábbiakat tudom tanácsolni, ha szeretsz edzeni, de nem akarod teljesen tönkretenni a hajadat:

  1. Barátkozz össze a szárazsamponnal! Ő lesz a leghűségesebb társad ezekben a zord időkben, mert a hajmosás utáni második-harmadik napon még nagyon sokat tud menteni a helyzeteden. Utána viszont már ez is kevés, ne is fújd, mert az sem a legjobb, ha minden nap használod.
  2. Használd nyugodtan a hajszárítót! Talán azt hinnéd, hogy a szabadban megszáradt hajad is ugyanolyan lesz, pedig ez nem igaz – ha egy jó kis izzasztó edzés után előre hajtod a fejed, és így szárítod meg a hajtöveidet, sokat segíthetsz a helyzeten. A szárazsamponnal együtt alkalmazva pedig tényleg új életet adhat a hajadnak.
  3. Fedezd fel a kiegészítőket! Ne csak mindig arra hagyatkozz, hogy a hajad nézzen ki jól – ha már úgy érzed, hogy vállalhatatlan, nyugodtan használj csatokat, hajpántokat és fejpántokat, mert egyrészt nyáron sokat segítenek, ha hátrafogják a hajadat, másrészt szép adagot kitakarnak a hajadból is, ha már tényleg nem szép.
  4. Ne aggódd túl a dolgot – hidd el, kevesebben foglalkoznak azzal, hogy néz ki a hajad, mint gondolnád! Tudd, hogy a héten milyen eseményeken szeretnél igazán jól kinézni, időzítsd olyankorra a hajmosást, a többi nap pedig hozd ki a maximumot a hajadból. Nem kell ezt sem túlgondolni!

Szavazás

Te milyen gyakran mosol hajat egy héten?