A hajápolási rutinom a sampon-balzsam-kondicionáló spray hármasából áll, pakolást sosem használok, csak nagyim majonézes trükkjét vetem be, amikor erős igénybevételnek van kitéve a hajam. A barátnőim körében azonban többen is „megszállott hajápolók”, minden sokat ígérő újdonságra rávetik magukat, és van, hogy órákat töltenek tincseik gondozásával. Egyikük fürdőszobájában például katonás rendben állnak különféle pakolások, spray-k, hajvégápolók, hajolajak és még rengeteg hasonló dolog, amikről azt sem tudom, mik is pontosan... Tény, hogy mindig gyönyörű, fényes és ápolt a sérója, viszont kétnaponta kell megmosnia, mert olyan gyorsan bezsírosodik neki. Elgondolkodtam, vajon túl lehet-e ápolni a hajat? Épp nemrég voltam vágatáson, ahol imádott fodrászommal, Kovács Zolival beszélgettem erről.
 
„A túlzásba vitt ápolás egyáltalán nem tesz jót a hajnak" – mondja Zoli. „Azon kívül, hogy elnehezülnek és jobban zsírosodnak a tincsek, szeborreás lehet tőle a fejbőr. Ez azt jelenti, hogy nem kap levegőt és olyan lesz, mintha korpás lenne a hajad, csak nagyobb darabokban hámlik le a bőr. Teljesen mindegy, hogy valakinek vékony szálú, vastag szálú, göndör vagy egyenes a haja, a túlkezelés ugyanazzal a következménnyel járhat mindenkinél.”
 
giphy.gif
Warner Bros. Television Distribution
Az azonban már hajtípusfüggő, mi számodra az ideális, ami a hidratáló pakolás gyakoriságát illeti. Zoli szerint vékony szálú haj esetében elég heti egyszer alkalmazni, míg a göndör hajúak szinte minden nap használhatnak valamilyen hidratáló terméket, persze itt is érvényes, hogy ami a fejbőrt is érinti, ahhoz ritkábban nyúljanak – inkább a hajvégápolókat válasszák napi szinten.
 
Nem tudom, ez hajmániás barátnőimet mennyire fogja eltántorítani, de ha te is tapasztalsz magadon kellemetlen tüneteket, fejviszketést és hámlást, lehet, hogy az ápolási rutinodon kell kicsit változtatni. Persze sok más körülmény is okozhat extrém zsírosodást és korpásodást, például stressz, környezeti hatások, a hormonháztartás problémái vagy egyéb egészségügyi állapotok, mindenesetre az biztos, hogy a kevesebb több szabálya a hajápolás terén is érvényes.