De most komolyan, neked mondta bárki, hogy egészségügyi kockázatai lehetnek annak, ha elhanyagolod a hajkeféd? Lehet, hogy ez a történet csak nálam fekete lyuk, de kétlem... Nekem soha, senki nem mondta még, hogy a rendszeres hajszáleltávolításon kívül komolyabban oda kéne figyelnem erre is. Eddig. Belefutottam ugyanis az Allure egyik cikkébe, ami ezt a témát feszegeti. 

Mondjuk, a gondolatmenet logikus: ha a sminkecseteket mosni kell, miért ne kellene alaposan tisztítani a hajkefét is? 

Csak abban a más a kettő, hogy utóbbi nem sűrűn jut eszünkbe. Pedig a cikkben megkérdezett Francesca Fusco nevű bőrgyógyász szerint legalább havonta egyszer alapos tisztításnak kellene alávetned a hajkefédet is. De ez még semmi: szerinte ez sem elég, ugyanis heti egyszer le is kellene fújnod valamilyen enyhébb tisztítószerrel, különben baj lehet a dolog vége. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tek ® (@tekbrushes) által megosztott bejegyzés,

Jó, azért riogatni én sem szeretnék, de úgy tűnik, hogy – tekintve az igénytelenségemet ezen a téren - szerencsés vagyok, hogy még nem történt semmi baj a fejbőrömmel. Pedig történhetne, hiszen folyamatosan visszakefélem a hajamba az elhalt hámsejteket, baktériumokat, hajápoló termékeket és koszt. Fúj. 

Minél több szárazsampont, hajformázót, hővédő spray-t, hajparfümöt és hajvégápolót használsz, annál gyakrabban érdemes kitisztítanod a hajkeféd - mondja a szakember. 

De nemcsak a fejbőröd egészsége, hanem az általános tisztaságérzeted és a kefe kinézete miatt is érdemes belevágnod a rendszeres tisztításba. Francesca arra is felhívta a figyelmet, hogy a hajról lekerülő olajok, a szennyeződés, és a rengeteg elhalt hámsejt koszossá és látványosan igénytelenné teheti a hajkeféd, ami neked fel sem tűnik, de annak, aki belép a fürdődbe, már igen. (Bár az is elég fura, ha valaki belép egy idegen fürdőszobába, és az első dolga a hajkefe tisztaságát vizslatni. De ez már más kérdés, a lényegben igaza van a bőrgyógyásznak.) De hogyan érdemes tisztítani?  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@loveinthe_h_air által megosztott bejegyzés,

Nos, találtam egy szuper receptet a beaut.ie oldalán, amit simán kikutyulhatsz otthon, így nem kell még hajkefetisztítóra is költened, ami azért nem olyan rossz. Én kipróbáltam, és elég sok koszt leszedett a kefémről. Csak keverj össze egy kis meleg vizet két evőkanál szódabikarbónával, és egy régi fogkefével alaposan dörzsöld át az egész hajkefét! Pár perc, és kész is. Hidd el, még a színe is más lesz! Nekem például szép új, fekete lett, nem az a mattos, öreg árnyalatú szürke, mint amilyen előtte volt. És igen, tényleg létezik a hajkefetisztító spray is. Ám mivel az első, amit nekem kidobott a kereső, egy 5490 forintos termék volt, én inkább maradok a szódabikarbónánál.

Ami pedig még fontosabb: mindenképpen cserélj időben hajkefét, ha már látod, hogy kiestek a sörték, és a hézagok húzzák a hajadat! Inkább nevezz be egy kicsit drágább, de minőségi darabra, és azt tisztogasd, minthogy kéthavonta cserélni kelljen - a Föld és a hajad védelmében is.

A lényeg, hogy most már te is, én is, tudjuk: a hajkefét is rendszeresen kell tisztítani, ha meg akarjuk óvni a fejbőrünket a betegségektől, a vendégeinket meg a fürdőszobai szívrohamtól.