Nagyon kevés, nagyon vékony szálú, és nagyon makacs hajam van – gyönyörű kombót kaptam a természettől ahhoz, hogy sehogy ne nézzen ki a frizurám, ha nem csinálok vele különösebben semmit, csak hagyom megszáradni. Nagyon sokáig hajsütővassal szenvedtem, hogy hullámokat varázsoljak belé, aztán megpróbálkoztam a hajkiegyenesítős trükkel is, egyik sem vált be fél óránál tovább. Ezt egyik fodrász sem hiszi el nekem, és rendszeresen megpróbálkoznak különböző módszerekkel arra, hogy beleerőszakolják a kanyarulatot a hajtincseimbe, de sajnos eddig egyiküknek sem sikerült maradandó hatást elérniük.

 

Nagy Niki (@stuthnagyniki) által megosztott bejegyzés,

Aztán rátaláltam a kúpvasra. Fogalmam sincs már, hogy pontosan hol és hogyan, de egyszer a kezembe vettem egy ilyen csodacsövet, és a problémám megoldódott: a hullámok néha még másnap is megmaradnak, hamar készen van a frizura, és tényleg tök jól is néz ki. Nagy Sanyit, az R2 Hair fodrászszalon vezetőjét kérdeztem arról, hogy vajon mi az oka annak, hogy a kúpvas ilyen csodákat művel a tincseimmel, de ő rögtön lelombozott: ezek a hullámok most nem olyan divatosak, és nem is nagyon használják a kúpvasat a szalonban. Nekem viszont sajnos nincs más választásom, úgyhogy ha te is ilyen cipőben jársz, és semmi más nem fogja meg a hajadat, vagy egyszerűen tetszenek a kúpvasas hullámok (mint ahogy nekem is), akkor fogadd meg az alábbi tanácsokat!

A kúpvas alapvetően abban különbözik például a mostanában gyakran használt hajkiegyenesítős göndörítéstől, hogy a tincseket sokáig rajta kell hagyni a meleg vason. „Éppen ezért azt tudnám javasolni, hogy alacsonyabb hőfokra állítsd a vasat, állj meg nagyjából 180 foknál” – tanácsolta Nagy Sanyi. „Inkább hagyd egy kicsit tovább rajta a tincsedet, mint hogy rövidebb ideig tartsd rajta, de magasabb hőfokon.”

Ahogy Sanyitól megtudtam, a hő, ami a kúpvasnál és az egyéb hajformázóknál is keletkezik, a hajszálak hidrogénkötését fixálja le, ez az oka annak, hogy minél tovább kezelik a fodrászok a hajat hővel, annál tartósabb marad az eredmény. A kúpvasnak tehát nem a furcsa formája az, ami segít a hajamon, sokkal nagyobb szerepe van annak, hogy tovább hagyom rajta a hajszálakat, mint a többi eljárásnál.

giphy.gif
via Giphy

Érdemes a nagyon olcsó kúpvasakat kerülni, mert ezek nagyon roncsolhatják a hajat. „A Remington kúpvasai már jó minőségűek, és ha vásárolsz, akkor érdemes olyanban gondolkozni, amihez kesztyűt is adnak, mert nagyon könnyű megégetni magadat vele. Ha most kezded, akkor olyat válassz, aminek a végén kis műanyag kupak van, ez is ad egy kis védelmet, sőt, a fodrászkellékes boltokban lehet fülvédőt is kapni, ezt is érdemes beszerezni, hogy ne történjen baleset.”

Én sem vagyok feketeöves kúpvasas, így kesztyűm nekem is van – nagyon hasznos, mert tényleg jól be kell fogni a hajvégeket is ahhoz, hogy mindenhol hullámos legyen a végeredmény. Divatos vagy sem, nekem ez az egyetlen módszer, ami bevált – ha neked is makacs egyenes hajad van, próbáld ki, hátha működik!