Mert ezekre igenis szükség van, legalábbis bizonyos időközönként biztosan, és a higiénia nagy úr, ezért mikor melltartót szeretnél venni, erősen ajánlott újonnan beszerezni. Ám ha már elkötelezted magad a fenntartható divat mellett, és nem szívesen vennél megint tíz bugyit három áráért (magas poliésztertartalommal, műanyagba csomagolva), akkor most figyelj, mert összegyűjtöttem az internet legjobb tippjeit: ezekre érdemes odafigyelned, ha lelkiismeretfurdalás és környezetkárosítás nélkül szeretnél új fehérneműt venni! 

A legfontosabb: miből készült az adott darab 

Természetesen akkor jársz a lehető legjobban, ha 100% bio, vagy organikus pamutból készült bugyikat választasz. Ezek ugyanis sokáig bírják és ha már elfáradtak, könnyen lebomlanak, így megóvva a természetet a további hulladékraktározástól (egy ilyen bugyi lebomlási ideje nagyjából 3 hónap). Továbbá azért válassz legalább bio, de inkább organikus jelzővel ellátott terméket, mert ezek gyártása során semmilyen vegyszerrel nem terhelik a környezetet, a színezésük közben természetes vízbázisú, nehézfémeket nem tartalmazó festéket használnak, ráadásul sokkal strapabíróbb is ez az anyag (a vegyszerek hiánya miatt a pamutfonalt duplán kell sodorni). Lehet, hogy drágább, de tovább is tart, az biztos. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

AIKYOU GmbH (@aikyou_lingerie) által megosztott bejegyzés,

Ha zokniban szenvedsz hiányt, maradj szintén a bio, vagy organikus pamut vonalon, esetleg válassz gyapjúzoknit. Bár nem minden gyapjúfarm állítja elő fenntartható módon a termékét (ennek utána tudsz nézni az adott márkánál), még mindig jobban jársz. Nemcsak kényelmes és egészséges viselet, de egy pár ilyen zokni nagyjából 1-5 év alatt le is bomlik, szemben a poliésztertartalmú termékekkel, amelyeknek több száz, vagy akár ezer év is kell a lebomláshoz. 

Ha harisnyát szeretnél venni, akkor is bio, organikus pamutban, vagy gyapjúban gondolkodj, a régi nejlonharisnyáidat pedig használd fel törlőkendőnek, vagy levendulazsáknak!  

Válassz egy tudatos márkát 

Ha fontos számodra, hogy kitől veszed a fehérneműt, érdemes kipróbálnod néhány környezettudatos brandet, és őket támogatnod a jövőben, amikor melltartót vásárolsz. Van néhány különleges, figyelmet érdemlő cég, mint például a berlini székhelyű Anek. (anekdot), akik minden darabjukat kézzel készítik, méghozzá olyan maradék alapanyagokból, amelyek mindenképpen a kukában végezték volna. Ehhez képest csodálatos melltartókat, bugyikat, bodykat, kiegészítőket és fürdőruhákat árulnak - tőlük például nyugodt szívvel rendelhetsz. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Anekdot (@anekdotboutique) által megosztott bejegyzés,

De rengeteg más cég árul még gyönyörű, és egyben vegán, fenntartható fehérneműket. Érdemes szétnézned például az Aikyou,  a Harlow and Fox, a Woron, vagy a Luigi di Focenza webshopjában (bármelyiktől tudsz rendelni Magyarországra), plusz a H&M Conscious-kollekciójában is tudsz bio pamutból készült fehérneműket vásárolni. 

Legyél biztos a méretedben 

Na, nem feltételezem, hogy nem tudod, hogy 75A-s vagy-e, vagy 85C-s, de sosem lehet tudni. Én például sokáig azt hittem, csak nem megfelelőek a fehérneműim, ezért nem olyan kényelmesek, de tévedtem. Amikor egyszer végre rászántam magam, hogy minőségi melltartót vásároljak, megkértem egy eladót, hogy segítsen megtalálni a megfelelő méretet, azt a darabot pedig évek óta hordom. Kézzel mosom, és úgy bánok vele, mintha ő lenne az angol királynő. De megéri, mert hiába került többe, mint a fast fashion boltokban kapható társai, sokkal tovább tart, és imádom hordani.

A jó fehérnemű időbe, pénzbe és energiába kerül, de a környezet, és te is nyugodtabb leszel, ha nem hezitálsz befektetni.  

A nyitókép forrása: https://www.instagram.com/anekdotboutique/