Szeretném azt hinni magamról, hogy engem teljesen hidegen hagy, hogy ki mit gondol az öltözködésemről. Mégis, (kicsit utálva magam ezért) látszik az Instámon is, hogy figyelek rá, hogy kétszer ne mutatkozzak ugyanabban a ruhában. Ez már csak azért is megmosolyogtató a részemről, mert nem vagyok sem hercegnő, sem pedig influenszer, akinek designerek és márkák keresik a kegyeit vagy a bankszámlaszámát, cserébe azért, hogy felvegye a ruháitkat.

Nekem, csak úgy, mint a legtöbbünknek, el kell csattognom a legközelebbi ruhaboltba és a saját pénzemen megvenni a gönceimet. Innentől fogva miért is hiszem én azt, hogy ciki kétszer ugyanabban a ruhában lennem?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kate Middleton Fans 🌻 (@katemiddletonfanss) által megosztott bejegyzés,

Talán azért, mert engem is behálózott az évek óta tartó #OTTD, vagyis az Outfit of the Day őrület, aminek a lényege, hogy mindenki kitesz magáról egy fotót az aznapi kedvenc ruhájában, kvázi, mint a „nap viselete.” Ez pedig nyilván nem lehet kétszer ugyanaz a ruha. Az Insta keresőjében 332 millió találat (!) van az #OTTD hashtagre.

Valahol ez tök jó, lehet inspirálódni. Sőt, ez talán sokaknak eszébe se jut, de egy magamfajta plus size lánynak az ilyen posztok maguk a jelentik a divat-megváltást. Legalábbis én, míg nem volt Instagramom, a büdös életben nem láttam csinos plus size csajokat pöttyös, keresztben csíkos, vagy éppen jobban kivágott rucikban.

Korn Anita, a Ruhastory megálmodója szerint két oldala van az éremnek: egyfelől tényleg szuperül lehet inspirálódni, másfelől viszont ennek a „ciki kétszer felvenni egy ruhát” trendnek van két nagyon káros következménye:

Minden évben 100 milliárd ruhadarab készül és a világ szemétlerakóiban található hulladék öt százalékra ruha. Ezek nagyon durva adatok. Amellett, hogy a fast-fashion egy kicsit kiirtotta belőlünk a ruháink iránt érzett megbecsülést és azt, hogy emlékeket köthessünk egy-egy darabhoz, még a bolygónkat is hihetetlen módon megterheljük.

Anita szerint azok a hírességek, akik mernek többször is megjelenni ugyanabban az outfitben, nagyon fontos üzenetet közvetítenek: engedjük, a ruháknak történetük, jelentőségük legyen! Gondoljunk bele: mennyivel nagyobb annak a ruhának az eszmei értéke, amit Meryl Streep 30 év különbséggel viselt két különböző vörös szőnyeges eseményen?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

—marvelous meryl streep (@joannaxkramer) által megosztott bejegyzés,

Az Igazából szerelem színésznője, Keira Knightley például egyszer egy filmpremieren az alkalomra átalakított esküvői ruhájában jelent meg. Nekem ez az ötlet annyira bejött, hogyha egyszer férjhez megyek, tuti én is olyan ruhát szeretnék, ami utána nem porosodik a szekrényben.

(Ilyen, többször átalakítható esküvői ruhákat készítő designereket itthon is lehet találni.)

Különben is, mennyivel több egyediség és kreativitás kell ahhoz, hogy egy ruhát többször felvéve úgy variálj, hogy mindig más arcát mutasd meg? Ne aggódj, ettől senki nem fog sem igénytelennek, sem kevésbé egyedinek gondolni. Sőt! Ezzel inkább kitűnsz majd a tömegből. Az Instán amúgy is ez a lényeg, nem?