Valljuk be: nem sok jóval kecsegtet minket mostanában a média természetvédelem fronton. Észbe kéne kapni, tudatosabban kéne menedzselni a mindennapokat, kevesebbet kellene szemetelni, okosabban, és jobb anyagokat kéne vásárolni. Igen, ezt tudjuk. De addig, amíg nincs árban és mennyiségben is megfelelő alternatíva például a poliészterre, nyilván nehéz visszatenni a menő nadrágot a polcra, és inkább a 100%-os biopamutból, vagy a lenvászonból készült darab mellett dönteni (amit amúgy egy átlagos plázában úgy kell keresgélni, mint tűt a szénakazalban). 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Piñatex® by Ananas Anam (@pinatex) által megosztott bejegyzés,

Oké, nem panaszkodom, szerencsére azért van választék, ha a fenntartható divat nézőpontjait szem előtt tartva szeretnék vásárolni. Egy dolog azonban eddig homályos volt számomra: vajon a bőrt és a műbőrt mivel lehetne helyettesíteni?

Nos, erre is megszületett a megfelelő alternatíva, méghozzá az ananásznak köszönhetően!

A spanyol tervező, Dr. Carmen Hijosa, jó néhány bőriparban eltöltött év után úgy döntött, küldetésévé teszi az állat -és környezetbarát bőrhelyettesítő textil kifejlesztését. Rettentően sok kísérletezés után pedig megalapította a Pinatexet, a világ első számú 100%-ban vegán, ananászlevélből készült textiljét gyártó vállalatát. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Piñatex® by Ananas Anam (@pinatex) által megosztott bejegyzés,

Ez már önmagában is csoda, de van ebben a projektben még egy dolog, aminek minden környezetvédő örülhet: az ananászok levelét, amikből a gyönyörű cipők és táskák készülnek, eddig semmire sem tudták felhasználni, maximum elégették, vagy jó esetben komposztálták, és kész. 

Magyarul nincs szükség arra, hogy újabb és újabb ananászültetvényeknek kelljen helyet keresni, hiszen az eddig csupán mezőgazdasági hulladékként kezelt (egyébként évente körülbelül 40 ezer tonnányi) levélből mostantól a Pinatexnek köszönhetően divattermékek készülhetnek.

Ez nagyjából olyan, mintha valaki a kidobott hagymahéjakból tudna ágyneműhuzatot csinálni. Ugye, milyen szuper? 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Piñatex® by Ananas Anam (@pinatex) által megosztott bejegyzés,

"Az ananász rostjai erősek és rugalmasak, így strapabíró és gyönyörű termékeket lehet ebből az anyagból készíteni" - mondta a tervezőnő a Fastcompany-nak adott interjújában, amelyben azt is megemlítette, hogy szerinte jókor, jó időben született meg az ‘ananászbőr’, hiszen (nem meglepő módon) egyre több világmárka rendeli meg az anyagot a termékeihez. Többek között a Hugo Boss, és a Puma is.

Utóbbi már 2016-ban elkészítette az első, 100%-ban ananászból készült sneakerjét, aminek óriási sikere és híre volt a médiában, de valamiért (ennek okát sajnos nem találtam) nem indult be a tömeggyártás. Remélem, azért hamarosan eljutunk odáig, hogy minden cipőboltban kapni lehet majd ilyen, és ehhez hasonló surranókat! 

Addig is, amíg nem készül minden harmadik táska ananászbőrből, érdemes körülnézned a Pinatex honlapján, hogy megtudd, mely márkákkal működtek együtt - így te is könnyen hozzájuthatsz az első, ananászból készült pénztárcádhoz, táskádhoz, vagy cipődhöz.

Éljen az ananász, meg persze a Föld!