A következő néhány alkalom után már konkrétan kívánta a testem, a lelkem és az egész lényem azt az érzést, ami a fejem (és saját magam) teljes kiürítésével járt.  

A rendszeres meditáció segített leküzdeni az akkor még a mindennapjaimat megkeserítő pánikrohamokat, a szorongást és napi néhány perctől egyszerűen jobban békébe kerültem önmagammal. Azóta is majdnem minden nap (sajnos van, amikor nem jut rá idő) gyakorlom. És ez nem valami béna marketingszöveg, csak szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy mindannyiunk kezében van egy lelki és testi egészséget megőrző, szépítő és egyensúlyt hozó eszköz, amit alig használunk. Itt az ideje legalább kipróbálni! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Clay | Lets Talk Mental Health (@letstalk.mentalhealth) által megosztott bejegyzés,

Ne gondold túl! 

Ne úgy képzeld el a mediációt, ahogy Balin csinálják a szerzetesek: simán ki tudsz kapcsolni a munkahelyeden, két meeting között, vagy ébredés után, esetleg akkor, amikor hazaértél és kizárnád a külvilágot. A jó meditációhoz nem kell temérdek idő, bármiféle tehetség, pénz, vagy különleges körülmények. Elég egy konkrét légzéstechnika elsajátítása, vagy egy olyan hanganyag, esetleg zene, ami képes átrepíteni egy picit másabb tudatállapotba.  

Simán elég napi 10-20 percet rászánnod, és hinned sem kell benne, idővel érezni fogod a jótékony hatásokat. 

Találd meg a te módszered! 

Kismillió meditációs gyakorlat létezik a vezetett vizualizációtól elkezdve a testgyakorlatokon keresztül a teljes csendig. Én például egy csomó verziót kipróbáltam, és bár mindegyik tetszett, nekem a számolós légzéstechnika (négy másodpercen keresztül beszív, öt másodpercig benntart, öt-hat másodpercen keresztül kifúj) és a nyugtató hanganyagok jöttek be a legjobban. 

Nemrég letöltöttem egy applikációt (Breethe a neve), ami mindent visz: tematikus vezetett meditációk vannak benne a fogyástól a stresszoldásig, sőt még “utálom a főnököm” is van, amit bevethetsz, ha tudod, hogy ki fognak idegelni aznap. Elképesztően jó. 

Ügyelj a körülményekre! 

Persze meditálni nemcsak egy hegytetőn lehet, de azért érdemes odafigyelned arra, hogy ne a legzaklatottabb, legzsúfoltabb perceidben állj neki. Kísérletezd ki a legjobb pozíciót, amiben ülni/feküdni tudsz, a végtagjaidat pedig lazítsd el, és add át magad a technikának, vagy a csendnek! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Calm (@calm) által megosztott bejegyzés,

A legfontosabb: rendszeresség 

A meditáció valójában olyan, mint az edzés: a rendszerességben rejlik az ereje. Szánj rá napi pár percet, és már egy hét után hiányozni fog az a nyugiidő, amit csak magaddal, kiürített fejjel, tiszta gondolatokkal töltesz el. Nagy klisé, de tényleg igaz, hogy az a napi kevéske “erőfeszítés” hosszútávon abszolút megéri!