Egészséges szokásokat kialakítani nehéz. Főleg akkor, ha a kényelmes, mégis élvezetes, egészségteleneket kell felülírni.  

Ilyen például az esti, tévénézős kajálás. Nyilván nem megy egyik pillanatról a másikra az, hogy felülírjuk esti fogyiteával és répás mártogatóssal. Vagy semmivel. 

Arról nem is beszélve, amikor a berögzült szokások ilyenkor ordítóan hiányoznak - legyen szó lustálkodásról, cigizésről, kajálásról, az edzések kihagyásáról, hanyag bőrápolásról, vagy cukros üdítőitalok kortyolgatásáról.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vegan Blogger (@veganblogging) által megosztott bejegyzés,

Első lépés: ismerd fel 

Magamon tapasztaltam, hogy nem olyan egyszerű egy jó szokást felvenni, ha a helyén ott a rossz. De akkor meg főleg nem, ha érzelmeim kötődnek az adott egészségtelen cselekvéshez. Ha imádsz az esti barátnős telefonhívás közben dohányozni, vagy ha egy hatalmas pizzával, esetleg egy pohár borral szedálod le magad a nap végén, nehéz lesz egyik napról a másikra úgy telózni, hogy nem cigizel, vagy “csakúgy” megnyugodnod a nap végén.  

A lehető legjobb stratégia, ha leírod, milyen rossz szokásaid állnak a jó döntések útjában. Ez nem önostorozás, csak a gondolataid összeszedése. 

Plusz tanács: sose akarj több dolgot megvalósítani egyszerre! Ha holnaptól leállsz a szénhidráttal, elkezdesz ezerrel edzeni és még a köztes nasikat is kiveszed a napodból, nem valószínű, hogy pár napnál tovább fog tartani a lelkesedésed. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Motivational Quotes (@motivation_mondays) által megosztott bejegyzés,

Második lépés: köss hozzá alternatívát 

Ha megvan, hogy mi az, amit fel szeretnél venni a jó szokások listádra, és mi az, amit levennél, akkor találj valahogy összeköttetést a két dolog között - de ez valami olyan legyen, ami örömet okoz! Maradjunk a cigizős példánál: ha ordítóan hiányzik a füstölés a telózáshoz, és mondjuk át akarsz szokni teaszürcsölgetésre közben, könnyen lehet, hogy ideges leszel, ha nem találsz semmiféle boldogságot a teaszürcsölésben.  

Nézz inkább szét a lehetőségeid között, és válassz egy olyan teát, ami annyira durván jó, hogy önmagában, minden nélkül isteni érzés elkortyolni.  

Nekem az eszetlen, oda nem figyelős nasizásról sikerült így leszoknom, méghozzá egy almás-fahéjas-diós-narancsos, konkrétan karácsony ízű teával. Öröm megfőzni, annyira szeretem, ráadásul a folyamatos hidratálás elveszi a rágcsálhatnékot, amikor csak lelkileg vagyok éhes. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Liezl Croft (@mayacroft_designs) által megosztott bejegyzés,

Harmadik lépés: tedd egyszerűvé 

Egy szokás attól lesz szokás, hogy nem nyűg - érdemes magadon segíteni, és megkönnyíteni a saját dolgodat! Én például kifejezetten utáltam az elején hosszabb ideig futni, mint 15-20 perc (mondjuk inkább csoszogásnak nevezném azt a tempót, amit tudok néha diktálni). Ezért, amikor olyan napjaim adódtak, hogy belefért, kétszer futottam: egyszer délelőtt, egyszer meg este. 

Ha egy napi célodat több kicsi részre osztod el, sokkal könnyebbé válik minden, és gyorsabban be is épül az adott szokás. 

Olvasni szeretnél végre? Akkor a reggeli kávéd mellé két oldal, az ebéded mellé két oldal, egy kis délutáni szünetnek két oldal, este pedig mondjuk három-négy - ez máris napi tíz. Több, mint amikor estére tervezed, de hulla fáradt vagy, ezért nulla a végső szám, nem?  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The Happy Planner® (@the_happy_planner) által megosztott bejegyzés,

Negyedik lépés: jutalmazd magad 

Na, persze ne az adott rossz szokásoddal! Nagyon fontos: MINDIG kell a jutalom. Akkor is, amikor úgy érzed, mindent kibírsz - ha elértél egy napi célt (akár csak a pár oldal elolvasását, vagy azt, hogy 60 másodpercen keresztül mostad le az arcodat, aztán szérumoztál, aztán hidratáltál is), jár a jutalom! 

Nem kell hatalmas dolgokra gondolni – egy illatos gyertya meggyújtása, egy sorozatrész, vagy néhány mém átböngészése is megteszi. Csak tudd (minden egyes nap), hogy megérdemled.