Hurrá, megjött!

A mondat, amit szinte soha senki nem mond, hacsak nemkívánt terhességtől félt vagy egyéb egészségügyi parája nincsen. Ám ez is csak perspektíva kérdése. Ahogy ugyanis a Bright Side cikke rámutatott: a ciklus első öt napjának is vannak szépítő hatása, még akkor is, ha miközben menstruálsz te valójában egy elefánttá felpüffedt bányarémnek látod magad. Ezekben a napokban ugyanis a bőröd olajossága rengeteget csökken, így akinek ezzel problémája van, bizonyos szinten fellélegezhet ilyenkor. Cserébe viszont nagyon érzékennyé is válik a bőr ebben a pár napban, így ekkor fordíts a szokottnál is nagyobb figyelmet az ápolására.

menstruacio-hangulata.png

Most kérj fizuemelést!

A ciklus következő szakasza, a 6-13 napok, a felpörgésről szólnak. Az ösztrogénszinted megemelkedik, energiával telinek érzed magad és megnő az aktivitásod. Ezekben a napokban könnyebben megy a sportolás és a kommunikáció is. Utóbbi pedig nemcsak abban lehet hasznos, hogy ilyenkor lazábban be tudod iktatni a megszépítő csajos estéket, hanem a munkahelyeden is gördülékenyebben tudsz kommunikálni, magabiztosabb vagy, úgyhogy ha már régóta szeretnél valami fontos dolgot megbeszélni bent, próbáld erre az időszakra időzíteni!

Megnő az agyad és megszépülsz

A 14-15. napon, a ciklus felénél vagy a legtermékenyebb és ezzel együtt a legszebb is (nyilván nem véletlenül találta ezt így ki a természet). Ezekben a napokban a legkisimultabb a bőröd és ekkor a legnagyobb a libidód is. Ám ennél is érdekesebb, hogy ilyenkor az agyad egy része is megnövekszik kicsit.

A magas ösztrogénszint hatására az implicit memóriád jelentősen javul,  - ez a memóriarendszer, ami az előhívás során nem igényel tudatos erőfeszítést -, mivel pedig ez a javul, így az agy emlékeket őrző része ennek hatására megnövekszik picit.

Ami pedig még ennél is jobb, hogy ebben az időszakban ragadnak meg a legjobban a dolgok a memóriádban, úgyhogy ezek a legjobb napok a tanulásra és a dolgok gyakorlására.

Netflix&chill

A peteérés izgalmait a lenyugvás időszaka követi, a 16-28 napokon. Miután a petesejt elhagyta a tüszőt, a helyén egy úgy nevezett sárgatest alakul ki, ami egy hormontermelő sejtképződmény. Először piros, majd a zsír lerakódása miatt sárgává válik, és elkezd progeszteront termelni. Ha a petesejt nem termékenyül meg, akkor a sárgatest visszafejlődik, ha azonban terhesség jön létre, a sárgatest megmarad, és az egész terhesség alatt termeli hormonját - írja a Vital.hu. Ennek a képződménynek köszönhető, hogy az ovulációt követően minden kicsit lenyugszik, lelassul a testben. Ilyenkor sokan tapasztalják puffadást, olajosabbá válik a bőr és beüt a premenstruációs szindróma, mikor érzékenyebbé válnak a melleid, felerősödnek a hangulatingadozásaid és az étvágyad is megnő. Ilyenkor pedig a legjobb csak bekuckózni egy jó sorozat elé némi nasival és várni, a hurrá, megjött! időszakot.