Nem, nem kell elküldened a francba, tudom, hogy egy grillcsirkés saláta sosem fog akkora  örömöt nyújtani, mint egy dupla sajtos szendó, viszont, mint ahogy még mindig nem lehet egyszerre AZT is csinálni, és szűznek maradni, úgy gyorskajákat enni és fogyni sem. És bár alapvetően jómagam nem is vagyok egy nagy meki-kentáki-burgerking fogyasztó, nagy ritkán van, hogy megkívánom, vagy csak egyszerűen egyedül ők vannak már nyitva a környéken. Ahelyett viszont, hogy gyorsan berendelném azt, amiről csak GONDOLOM, hogy diétás, utánajártam, hogy melyik tételekkel nem vágom haza (annyira) a fogyókúrámat. 

A felsorolásban négy, a legtöbb városban elérhető gyorsétterem-lánc saját weboldalán feltüntettet értékeket néztem, köztük az egyiknek csak Budapesten vannak kajáldái. Mivel egyéni, hogy ki milyen diétát követ, ezért csak a számokat írom le. Az, hogy ez egy kalóriaalapú, zsírszegény, vagy alacsony szénhidrátot számoló rendszerbe hogyan illik bele, egyéni döntés.

Ha Mekire vágysz...

Míg egy sült csirkemelles McWrap 305 kalória ,12 gramm zsírtartalommal, addig egy sima sajtburger 304 kalória, 13 gramm zsírtartalommal. A, már egy ideje kapható gluténmentes szendvicsükben viszont több, mint 600 kalória és 26 gramm zsír van. Ám a tojásos McMuffinban csupán 289 kalória, 13 gramm zsírtartalommal. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Anne D Walter (@anne.d.walter) által megosztott bejegyzés,

Ha a KFC híres rántott csirkéjére vágysz...

Egy adag fűszeres alsó comb kalóriatartalma 170, míg a zsírtartalma 9,6. Ám ha csirkemellet kérsz, akkor abban 100 kalória és 11,6 gr zsír van. Ha a 179 kalóriát tartalmazó kis krumpli helyett főtt kukoricát vagy káposztasalátát választasz, akkor az előbbivel 139, míg az utóbbival 140 kalóriát viszel be. Amennyiben a minél kevesebb kalóriára utazol, akkor szemezz a Hot&Spicy Strips csirkecsíkokkal, ami meglepő módon csak 71 kalóriát és 4,2 gramm zsírt tartalmaz. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Photograf_📷 (@photograf_nice_) által megosztott bejegyzés,

Ha Burger Kingre vágysz...

Kezdjük egy érdekes összehasonlítással! Míg egy adag gluténmentes Whopper szendvicsben 803 kalória és 47 gramm zsír van, addig egy öntet nélküli King salátában 1300 kalória és 77 gramm zsír. (Ezért is írtam az korábban, hogy relatív, hogy az ember lánya milyen szempontok szerint választ, ha például a szénhidráttartalmat nézem, akkor határozottan jobb választás a saláta.) 

Az, hogy a krumpliköretek közül melyiket választod, szinte mindegy, a kis adag sült krumpliban 200 kalória és 9,70 gramm zsír, míg a házi steakburgonyában 202 kalória és 8,20 gramm zsír van. 

A legjobb opció talán a 6 darabos csirke nuggets lehet, amiben 246 kalória és 12,20 gramm zsír van. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

BurgerKingMalta (@burgerking_malta) által megosztott bejegyzés,

Ha egy kis Ázsiaira vágysz...

Bár a Pad Thai nem egy klasszikus gyorsétterem, de mégis sokan így kezelik és nagyon népszerű, úgyhogy az ő menüjükre is kíváncsi voltam. 

Gondolom nem meglepő, de kalória (és tápérték) szempontjából is a legjobb választás a zöldséges alapot kérni, abban ugyanis csak 106 kalória van. Számomra, aki csuklóból a teljes kiőrlésű termékeket szokta választani, érdekes információ volt, hogy a teljes kiőrlésű tésztába alapból 406 kalória van és ,a zsírtartalma magasabb, mint a rizstésztának vagy a fehér rizsnek. Szintén fontos adat volt számomra, hogy egy kis szórásnyi kesudió szinte ugyanannyi plusz kalóriát jelent, mintha egy adag sertéshúst kértem volna (160 kalóriát.) 

Ha feltétek közül választani kéne, akkor a csirkében, fafülgombában és kínai kelben található a legkevesebb kalória, az ananász, a kínai kel, a csiperke gomba, és a bambuszrügy zsírtartalma pedig kereken nulla. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

padthai wokbar (@padthaiwokbar) által megosztott bejegyzés,

Az eredményeknek számomra két tanulsága is van: az egyik, hogy nem feltétlenül az az egészséges, aminek alacsony a kalóriatartalma. A másik pedig, hogy amire elsőre azt hinném, hogy tutira diétás, nem biztos, hogy ugyanúgy megállná a helyét egy szénhidrátot számoló diétában, mint egy zsírszegény alapúban. Egy biztos: a táblázatokat és képeket böngészve szerencsém van, hogy egyik gyorsétterem sincs a közvetlen közelemben. Még a végén elcsábulnék. Bár legalább tudnám, hogy mit kéne rendelnem.

Tuti ami tuti, eszem inkább egy kis dinnyét...